Kalendari historik, 24 tetor

24 Tetori është dita e 297 e kalendarit gregorian (dita e 298 në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 69 ditë.

manifestacionrevolucionrusa1905

1017: Dita e Revolucionit Rus.

315px-international_morse_code-svg

Më 24 tetor 1861, një telegrafist në San Francisco, i dërgonte një mesazh telegrafik presidentit Abraham Linkoln në Uashington DC, nga një gjykatës shtetëror në Kaliforni. Disa çaste më vonë kryetari i bashkisë së San Franciscos, i dërgonte një mesazh kryetarit të bashkisë së qytetit të Nju Jorkut. Të dy shprehnin ide të ngjashme: “Urime nga Bregu i Paqësorit dhe a nuk është ky mjet i ri komunikimi i mrekullueshëm?” Mesazhet në alfabetin Mors kalonin nëpërmjet telave thuajse me shpejtësinë e dritës. Aftësia për të dërguar mesazhe të tilla nga një breg i Shteteve të Bashkuara në tjetrin, ishte rezultat i Ligjit për Telegrafin e Paqësorit, miratuar nga Kongresi i Shteteve të Bashkuara më 16 qershor 1860. Ligji autorizonte ndërtimin e një linje telegrafike nga Missouri, terminali lindor, në San Francisco, terminali perëndimor.

George Washington Bridge at dusk over Hudson River.

1931: Ura “George Washington Bridge” hapet për trafik publik

un_general_assembly_hall

1945: U themeluan Kombet e Bashkuara.

rosa-parks-wisdom

2005: Vdiq Rosa Parks, luftëtare për të drejtat e amerikanëve të racës me ngjyrë

 

 

Pin It