22 Shtatori – Kalendari historik

22 shtatori është dita e 265-të e vitit (266 në vitin e brishtë) në kalendarin gregorian. Ka edhe 100 ditë të mbetura deri në fund të vitit. Kjo është shpesh dita e ekuinoks vjeshtor në hemisferën veriore dhe në ditën e ekuinoksit të pranverës në hemisferën jugore.

Ngjarjet

66 – Perandori romak Neron krijon Legjioni I Italica.
1499 – Traktati i Bazeit
1761 – George III dhe Charlotte e Mecklenburg-Strelitz kurorëzohen Mbreti dhe mbretëresha, përkatësisht, të Mbretërisë së Britanisë së Madhe.
1789 – Themelohet Zyra Prokurorit të përgjithshëm në Shtetet e Bashkuara.
1869 – Opera e Richard Wagner-së Das Rheingold premiera në Mynih.
1888 – Publikohet numri i parë i revistës National Geographic.
Lindjet

1547 – Philipp Nikodemi Frischlin, filologu gjerman, matematikan, astronom, dhe poet

1680 – Barthold Heinrich Brockes, poet gjerman (vdiq më 1747)
1741 – Peter Simon Pallas, Zoologu gjermane dhe botanist (vdiq më 1811)
1765 – Paolo Ruffini, matematikan dhe filozof italian (vdiq më 1822)
1910 – György Faludy, poet dhe autor hungarez (vdiq më 2006)
1912 – Herbert Mataré, fizikan gjerman (vdiq më 2011)
1920 – Eric Baker, aktivist anglisht, bashkë-themeluar Amnesty International (vdiq më 1976)
1920 – William H. Riker, shkencëtari politik amerikan (vdiq më 1993)
1923 – Dannie abse, poet Welsh dhe autor
Vdekjet

1072 – Ouyang Xiu, historian kineze, poet dhe politikan (b. 1007)
1658 – Georg Philipp Harsdorffer, poet gjerman (b. 1607)
 

Pin It