Kalendari historik: 31 Gusht

31 Gushti është dita e 243-të e kalendarit gregorian (dita e 244-t në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 122 ditë.

Ngjarje

1897 – Thomas Edison patenton projektin e parë filmik të quajtur Kinetoscope.
1945 – U themelua Partia Liberale e Australisë nga Robert Menzies.
1957 – Federata e Malajës pavarësohet nga Mbretëria e Bashkuar.
1980 – U themelua lëvizja punëtore “Solidariteti”, përmes një marrëveshjeje të nënshkruar në Gdansk, e cila i dha fund grevës 17-ditëshe.
1991 – Uzbekistani dhe Kirgistani shpallën pavarësinë nga Bashkimi Sovjetik. Ato ishin republika e nëntë, respektivisht e dhjetë që i bënë të ditura planet për shkëputje.
1997 – Diana, Princesa e Uellsit dhe Dodi Fayed vdesin në aksident trafiku në Paris.

Lindje

12. – Kaligula, mbret romak
1908 – Vilijam Sarojan, letrar amerikan.
1938 – Martin Bel, gazetar dhe politikan britanez.
1945 – Van Morison, muzikant irlandez.

1949 – Riçard Gere, aktor amerikan.

Vdekje

1867 – Charles Baudelaire, letrar francez
1973 – John Ford, regjisor dhe aktor amerikan

Pin It