30 Shtatori – Kalendari historik

30 Shtatori është dita e 273-të e kalendarit gregorian (dita e 274-t në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 92 ditë.

 

Ngjarje

1399 – Enriku IV shpallet mbret i Anglisë
1580 – Admirali Francis Drejk kthehet ne Angli me thesar nga Spanja.
1954 – Porositet nëndetësja USS Nautilus, i pari i lëvizur nga një reaktor nuklear
1980 – Specifikimet e Ethernet publikohen nga Xerox bashkë më Intel E Digital Equipment Corporation
1997 – Origins Systems Inc vë në qarkullim Ultima Online, MMORPG-ëja e parë, duke hapur një lloj të re videoloje
Lindje

1207 – Jalal ad-Din Rumi, themelues i sektit dervishian Mevlevik nga Kenia
1840 – Johan Svendsen, kompozitor norvegjez
1906 – Salih Alić,shkrimtar boshnjak

1924 – Truman Capote, letrar amerikan
1928 – Elie Wiesel, letrar amerikan dhe Nobelist per paqe
1930 – Ivan Aralica, letrar kroat
1934 – Udo Jürgens, kantautor austriak
1937 – Jurek Becker, shkrimtar gjerman
1964 – Monica Bellucci, aktore italiane

Vdekje

1897 – Shën Terezja e Lisjës, murgeshë
1913 – Rudolf Diesel, inzhinjer dhe hulumtues gjerman

1955 – James Dean, aktor amerikan

Festa dhe përvjetore

1947 – Jemeni antarsohet në OKB
1947 – Pakistani antarsohet në OKB
1966 – Pavarësia e Botsvanës nga Britania e Madhe

 

Pin It