6 mënyra për të rritur aftësitë tuaja të dëgjimit

Të gjithë jemi të tërhequr nga njerëzit që na bëjnë të ndihemi të veçantë dhe na dëgjojnë.

Këtu janë disa mënyra për të rritur aftësitë tuaja të dëgjimit.

1. Dëgjoni me gjithë veten tuaj.

Mbani kontakt me sy përderisa ata flasin me ju. Përqëndrohuni t’i dëgjoni çdo fjalë që ata flasin dhe buzëqeshni, ose bëni ndonjë një pyetje  nëse keni nevojë për sqarime. Në këtë mënyrë, ju dërgoni një mesazh joverbal që jeni “në çast” dhe jeni përfshirë plotësisht në bisedë.

2. Buzëqeshni

Një buzëqeshje e ngrohtë tregon se  “Unë jam i afrueshëm dhe i interesuar” dhe mund t’i vë menjëherë të tjerët në lehtësi. Kur buzëqeshni gjatë bisedës së vogël  i lejon njerëzit të dinë se ju e çmoni duke folur me ta dhe ju rritni jetëgjatësinë tuaj.

3. Hapuni dhe relaksohuni

Ne kemi  tendencë të “mbështjellemi” kur ndihemi të parehatshëm ose të kërcënuar.
Ne lakojmë krahët, këmbët ose vendosim duart në xhepa apo madje e mbyllim trupin tonë nga të tjerët. Këto qëndrime, në fakt, ju shkëputin ose ju mbyllin me personin që flet.
4.  Jini të vetëdijshëm për gjestet e emocioneve
Është e natyrshme që të ndjeheni të tensionuar në situata të caktuara, por nëse doni të shoqëroheni dhe takoni njerëz, duhet të përpiqeni ta fshehni nervozitetin tuaj sa më mirë që mundeni. Mbani pjesët e trupit tuaj sa më shumë që të jetë e mundur pa u dukur i ngurtë. Mundohuni të relaksoheni dhe të merrni disa herë frymë thellë.

5. Filloni kontaktin

Nëse ju duket se njerëzit nuk po ju afrohen, atëherë merrni iniciativën dhe bëhuni personi i parë për të përshëndetur. Kjo tregon besimin dhe menjëherë tregon interesin tuaj në personin tjetër.  Ndërsa biseda fillon, fokusohuni në atë që personi tjetër po thotë.

6. Bëni pyetje

Njerëzit miqësohen me të tjerët kur kanë një interes të caktuar të përbashkët. Nëse ju merrni një interes aktiv në jetën e atyre që janë përreth jush, njerëzit do të kujtojnë dhe vlerësojnë ju për të bërë përpjekje.

Dëgjimi aktiv dhe të qenit plotësisht i pranishëm për personin tjetër do t’ju bëjë më të paharrueshëm se sa imagjinoni. Gatishmëria për të dalë jashtë vetes dhe shqetësimet tuaja ndodh kur mençuria, bujaria e shpirtit dhe dhembshuria janë të kombinuara me qëllimin tuaj për të nderuar një qenie njerëzore. /Ndryshe/

Pin It