7 veprimet e përditshme që dëmtojnë në mënyrë sekrete shëndetin

Shëndeti është nevoja më bazike për një jetë të qetë e të lumtur . Duke qenë kështu secili prej nesh përpiqet që të tregojë kujdes të veçantë për të, duke u ushqyer shëndetshëm, ushtruar sport si dhe  duke kryer kontrolle të shpeshta mjekësore.

Këto veprime, mund të duken t’ju duken krejtësisht  të parrezikshme në pamje të parë, por nëse i përsërisni vazhdimisht,  ulin veprimin mbrojtës të sistemit imunitar dhe dobësojnë organizmin në përgjithësi.

  1. Përdorimi i shpeshtë i sapunit të lëngshëm antibakterial:Në sipërfaqen e lëkurës qëndrojnë një sërë bakteresh të dobishme, të cilat mbrojnë trupin tonë. Nëse përdorim sapun antibakterial shumë shpesh, përfundojmë duke sterilizuar duart tona që nga ana tjetër u krijon mundësi baktereve të dëmshme të hyjnë në trup.
  2. Mbajtja e teshtimës:Kur mbyllim gojën dhe hundën në përpjekje për të ndaluar teshtimën, rritet presioni brenda kafkës, ndërpritet rrjedhja e gjakut në tru dhe ngushtohen enët e gjakut dhe indet nervore. Si pasojë e tyre shkaktohen dhimbje koke, dëmtime të enëve të gjakut, madje edhe probleme me dëgjimin.
  3. Larja e dhëmbëve direkt pasi ngrënies:Ky është një ndër gabimet më të mëdha që bëjnë shumë femra. Dentistët rekomandojnë t’i lani dhëmbët të paktën 30 minuta deri një orë pas ngrënies. Ushqimet dhe pijet,sidomos ato që janë të pasura në acide,kanë një efekt të dëmshëm tek smalti i dhëmbëve.
  4. Veshja e pantallonave të ngushta:Edhe pse xhinset e ngushta janë prej disa vitesh pjesë e trendeve të modës, duhet të dini që nuk janë aq të shëndetshme dhe të këshillueshme sa mendoni. Xhinset e ngushta ushtrojnë presion të vazhdueshëm në lëkurë dhe mbaresat e fijeve nervore duke sjellë probleme në qarkullimin e gjakut.
  5. Përdorni shumë parfum:Parfumi ka në përmbajtjen e tij substanca sintetike që ndryshe nga vajrat natyralë mund të shkaktojnë marramendje, vjellje dhe përgjumje. Ata gjithashtu irritojnë sytë, fytin dhe lëkurë.
  6. Përdorni telefonin para se të flini gjumë: Drita artificiale gjatë natës pengon prodhimin e melatoninës, hormonit që rregullon gjumin dhe zgjimin. Melatonina e ulët mund të shkaktojë depresion, kancer, obezitet, sëmundje të zemrës dhe të ulë aftësinë mbrojtëse të sistemit imunitar.
  7. Ruani ushqimin në enë plastike:Enët plastikepërmbajnë substanca kimike artificiale, të cilat mund të depërtojnë në ushqim dhe mund të kenë  efekte të dëmshme në sistem endokrin.

 

Pin It