Biblioteka Kombëtare ofron në versionin dixhital disa nga revistat më të mira të historisë së shtypit shqiptar

4779802_640px

Biblioteka Dixhitale Kombëtare e Shqipërisë është pasuruar me tituj të rinj të rëndësishëm për historikun e shtypit shqiptar si revistat “Minerva”, “Përpjekja shqiptare”, “Agimi”, “Rilindja”dhe “Kalendari i vietës”.

Koleksionet e plota të këtyre revistave janë publikuar në faqen zyrtare të Bibliotekës Kombëtare (www.bksh.al), duke rritur ndjeshëm numrin e revistave që mund të shfletohen online dhe të shkarkohen në çdo pajisje elektronike si kompjuter, laptop, kindle, book reader, smartphone, tablet, etj.

Këto revista janë të rëndësishme për nga aspekti historiko-publicistik, pasi përmbledhin disa nga artikujt e emrave më të mëdhenj të gazetarisë dhe letërsisë shqipe.

Më poshtë po japim disa informacione të publikuara nga Biblioteka Kombëtare:

“Përpjekja shqiptare” (1936-1939): revistë kulturore, shoqërore dhe filozofike, ekonomike e letrare, me botues Branko Merxhanin, një nga themeluesit e mendimit sociologjik shqiptar. Kjo revistë do të bashkonte emra të njohur dhe të rëndësishëm si Tajar Zavalani, Vangjel Koça, Lasgush Poradeci, Petro Marko, Aleksandër Xhuvani, etj.. Shkrimet dhe studimet e saj përfshinin fusha të ndryshme si në filozofi, sociologji, psikologji, letërsi, histori, duke e shndërruar atë në një nga organet me të rëndësishme të shtypit të kohës. Numri i parë doli më 1936 dhe vijoi për 27 numra deri në vitin 1939.  Në vitin 1937 u botua një numër special i saj, nr. 9-10, në gjuhën frënge dhe shqipe, i cili iu kushtua filozofit francez Rene Descartes. Krahas të dhënave biografike për filozofin francez përgatitur nga Branko Merxhani, gjenden edhe artikuj të tjerë nga Sotir Angjeli, Perikli Mbrorja, Ali Kuçi, si dhe mendime nga J. G. Meyer e T. V. Charpentier. Gjithashtu në këtë numër botohet për herë të parë në gjuhën shqipe “Fjalimi i metodës” i Rene Descartes, që vjen përmes përkthimit mjeshtëror të Vangjel Koçës.

“Minerva” (1932-1936): revistë shkencore letrare, fillimisht si e përdyjavshme dhe më pas përmujore, u drejtua prej gazetarit të njohur Nebil Çika. Revista “Minerva” mblodhi bashkëpunëtorë dhe emra të shquar të publicistikës shqiptare si Tajar Zavalani, Odise Paskali, Ikbale Çika, Stefan Shundi, etj.. Revistë e madhe e jetës moderne shqiptare botuar në Tiranë, ajo është një nga më të rëndësishmet dhe me një ndikim të madh në kulturën e jetën shoqërore të kohës. Numri i saj i parë doli më 1932 dhe u botuan 38 numra deri në vitin 1936.

  “Agimi” (1919-1922): revistë letrare e përmuajshme, organ i shoqërisë “Vllaznija”, Shkodër, dhe prej vitit 1921 u bë organ i Federatës “Atdheu”. Kjo revistë trajtoi probleme të gjuhës shqipe, të historisë dhe etnografisë, arkeologjisë, traditave kombëtare, letërsisë, arteve dhe muzikës.

“Rilindja” (1934-1936): revistë e përdyjavshme shoqërore, kulturore dhe letrare u botua në Korçë. Pjesën më të rëndësishme të revistës e përbënin artikuj ku u përshkrua gjendja sociale e vendit, ndërsa në rubrikën letrare të saj u botuan shkrime nga autorët e rinj.

 “Kalendari i vietës” (1912-1927): Pjesë e rëndësishme e Veprave Pijore është edhe Kalendari i vietës, botim i Klerit Jezuit në Shkodër. “Kalendari i vietës” përmbante festa fetare dhe lëndë të ndryshme kulturore, letrare, historike, fetare, kronologji ngjarjesh, kuriozitetet, etj., në gjuhën shqipe. Numri i saj i parë doli nëvitin 1912, m.gj.th disa ndërprerje, u botua deri në vitin 1927.

 

Pin It