Kalendari historik, 6 mars

6 Marsi është dita e 65-të e këtij viti, deri në fund të tij janë edhe 300 ditë. 1079 – Omar Ibn Ibrahim al – Chajjam përfundon kalendarin Jalali (matje e kohës me anë të lëvizjes së yjeve). Por Khaj...

Zvicra përfaqësohet nga një shqiptar në Eurovision

   Zvicra përfaqësohet nga një shqiptar, në festivalin europian të muzikës Eurovision. Bëhet fjalë për Gjon Muharremaj, i cili prezantohet me emrin artistik Gjon’s Tears. I riu shqiptar do të ngjitet...

Kalendari historik, 5 mars

5 Marsi është dita e 65-të e këtij viti, deri në fund të tij janë edhe 301 ditë. Ngjarje 1046 – Naser Khosrow – poet persian, filozof, shkrimtar – fillon udhëtimin e tij 7-vjeçar në Lindjes së Mesme;...

Përkujtohet Gustav Meyer, albanolog dhe filolog

Gustav Meyer ka lindur më 25 nëntor të vitit 1850 në Gros – Stechlitz të Austrisë. U rrit në Opeln dhe gjatë viteve 1860-1867 vijoi gjimnazin prej nga filloi të shfaqte interesimin e tij për gjuhësin...

Kalendari historik, 27 shkurt

27 Shkurti është dita e 58 e vitit, deri në fund të tij janë edhe 307 ditë. 1854 – Kompozitori Robert Schumann shpëtohet nga një përpjekje për t’u mbytur në lumin Rin. Schumann (1810 – 1856) konsider...

Kalendari historik, 24 shkurt

24 Shkurti është dita e 55-të e vitit, deri në fund të tij janë edhe 310 ditë.   1387 – Mbreti Charles III i Napolit dhe i Hungarisë vritet në Buda. “Buda” dhe “Pest” bëjnë “Budapest” – qytet i ...

Kalendari historik: 21 Shkurt

21 Shkurti është dita e 52-të e vitit, deri në fund të tij janë edhe 313 ditë. Ngjarje 1272 – U themelua Mbretëria e Arbërisë 1431 – Në selinë ushtarake të mbretit anglez në Paris, fillon një gjyq. G...

Pesha e guralecëve…

Dy shokë të ngushtë, nisin një udhëtim nëpër botë. Të gjitha gjërat e nevojshme i kishin vendosur në çantat e tyre të shpinës dhe filluan të udhëtonin me ditë të tëra. Prej çantave të rënda, kur vint...

Kalendari historik: 20 Shkurt

20 Shkurti është dita e 51-të e vitit, deri në fund të tij janë edhe 314 ditë. Ngjarje 1816 – Opera e Xhakomo Rosinit, “Berberi i Seviljes”, shfaqet për herë të parë në Romë,  në teatrin Argjentina. ...