Hz. Aliu (r.a) dhe hajduti

Një ditë Hz. Ali (r.a) kur po futej në xhami, kërkon prej një personi që t’i ruante kafshën derisa ai të dilte prej xhamisë. Personi pranon që të ruajë kafshën, por sapo Hz. Ali (r.a) hyn në xhami, a...

Tasi i pangopur i dëshirave njerëzore

Një mbret doli për shëtitjen e mëngjesit dhe rrugës takoi një lypës. “Çfarë dëshiron?”, – e pyeti lypësin. Lypësi qeshi dhe i tha: “Po më pyet sikur mund të ma plotësosh dëshirën!” Mbreti i ofenduar ...

Të njohim veten

Një i urtë shkoi te një i dijetar i moçëm dhe i bëri këto pyetje, për çka mori këto përgjigje të sakta me përjashtim të njërës: -Kush është i pari dhe i fundit në këtë botë? -Zoti, sepse është i përg...

Buka e ngrohtë e datëlindjes

Kur shkoj në furrë, nuk shoh asnjë bukë në banak, miku im furrëtar, i cili punonte aty, më tha prit nja dy minuta dhe do të jenë gati bukët, kështuqë u ula në një cep dhe po prisja të dilnin bukët e ...

“Shpërblim ka në shërbimin ndaj çdo krijese”

Ndërsa një burrë ishte duke ecur, e mori etja, prandaj zbriti në një pus dhe piu ujë në të. Kur doli jashtë, pa një qen që po gulçonte duke ngrënë dheun për shkak të etjes së madhe. Burri tha me vete...

Besimtari, bimë e freskët mes erës

Shembulli i besimtarit është i ngjashëm me një bimë të freskët dhe të butë të cilën era e përkul sipas drejtimit të saj. Por kur era qetësohet, bima drejtohet sërish.” (Buhariu, transmetuar nga Ebu H...

Mëshira e pakufijshme

“Çdo lodhje, sëmundje, pikëlim apo mërzi që i ndodh një muslimani, madje edhe një gjemb i ngulur në këmbë, bëhet shkas që Allahu t’i falë gabimet.”

Mësuesja e parë dhe më e dashura!

Një grua sheh një milingona e cila ishte futur në shtëpinë e saj, përkulet dhe i thotë milingonës, “Ah moj sheqerkë, pse paske ardhur këtu? Do të të shkelin. Eja të të dërgoj në shtëpizën tënde?” Fëm...

Urtësia e këshillës…

Këshilla e dijetarit të madh islam Imam Ebu Muhamed Gazali r.a ndaj nxënësit të tij, i cili kërkonte që mësuesi i tij ta këshillonte. O bir i dashur dhe shok besnik! Allahu i lartësuar të dhëntë jetë...