E qeshura të shëron mendjen, zemrën, trurin…

Qeshja nuk është thjesht një fjalë për një mënyrë jetese më të mirë, por ajo është gjithashtu një çelës për përmirësimin e shëndetit tonë, mendore dhe fizike mirëqenien. Qeshja është jeta. Pa përmendur fuqinë shkatërruese që ka e qeshura. Një buzëqeshje ironike, e cila nuk është përçmuese, mund të lërë një shenjë tek ata që përpiqen të na lëndojnë. Për më tepër, një seri e gjatë studimesh universitare, nga Oxford në Maryland, konfirmojnë shumë dobi të një qeshjeje të zgjatur. Për trurin, zemrën, mushkëritë, kokën. Arsyeja shkencore është e qartë: qeshja stimulon prodhimin e endorfineve, kimikateve të prodhuara nga truri që përmirësojnë gadishmerine tonë. Prandaj përfitimi i saj i parë, është si një formë antidepresioni.

Përfitimet që sjell e qeshura

E qeshura rrit presionin e gjakut dhe kjo është e mirë për arteriet, duke na mbrojtur nga problemet kardiovaskulare. Zvogëlon ankthin, stresin dhe tensionin. Praktikoni një masazh të muskujve dhe inkurajoni kreativitetin. Pa neglizhuar aspektin relacional: duke qeshur, sidomos në kompani, është një faktor që ushqen aftësinë tonë për t’u lidhur me të tjerët. Kjo na bën të ndihemi mirë së bashku, dhe jo vetëm. Pa marrë parasysh se qeshja është një element themelor për rritjen e efikasitetit në punë. Nëse doni një provë të prekshme për këto efekte, kur të ndiheni të stresuar, provoni duke marrë frymë thellë dhe një buzëqeshje të bukur dhe do të shihni se si do të ju falënderoj gjithë organizmi.

E qeshura bën mirë për shëndetin

A ekzistojnë ushtrime që ndihmojnë për të qeshur? Sigurisht. Ekziston edhe një teknikë e lindur në fund të viteve nëntëdhjetë nga studimet e Dr. Madan Kataria. Ai ishte i mbërthyer në shtrat me një sëmundje serioze dhe zbuloi të mirat e të qeshurës për veten: duke qeshur për dhjetë minuta, ai mund të flinte pa dhimbje për të paktën dy orë.

Pin It