E shijshme dhe e shëndetshme…mos iu ndani bozës

 

bozaaa-80358cb79d21a835e58031efd96142ad_view_l

Boza është pije e ëmbël që prodhohet nga mielli i misrit dhe njihet ndër vendet e Ballkanit si një pije me vlera ushqyese. Boza shqiptare është më e verdhë dhe më e ëmbël se llojet e tjera të bozave që prodhohen në Ballkan e në vende të tjera.

Boza përgatitet në këtë menyrë:

 • 500 g miell misri,
  • 5 litra ujë të vakët,
  • 20 g tharmë (maja) buke
  • 500 g sheqer

  Përgatitja:

  Në një enë (tenxhere) matet mielli, hidhet uji i vakët dhe lihet të qëndrojë disa orë (më së miri është të përgatitet në mbrëmje).
  Pas qëndrimit, tenxherja vihet në zjarr të mesëm dhe zihet rreth dy orë. Përzihet here pas here, me një garuzhdë.

  Mielli i zier pastaj hiqet nga zjarri dhe lihet të ftohet.

  Ndërkohë përgatitet tharmi, përzihet me dy decilitra ujë të vakët dhe hidhet  në miellin e zier.

  Përzihet mirë dhe lihet ashtu.

  Në mëngjes, ditën e dytë, lëngu kullohet me  një napë të bardhë.

  Bozës i shtohet sheqer sipas shijes, ftohet mirë dhe shërbehet me pak akull.

  Boza e përgatitur kështu është më mirë të konsumohet për dy-tri ditë, sepse pas kësaj kohe, mund të marrë shije shumë të thartë.

  Vlerat e bozës

  Boza ka disa dobi për shëndetin, siç janë: normalizimi i tensionit të gjakut, rritja e prodhimit të qumështit tek gratë që sapo kanë lindur dhe kanë fëmijë në gji dhe ndihmon në tretjen e ushqimit në stomak. Boza është një ushqim i vlefshëm për njerëzit që merren me aktivitete fizike, pasi përmban vitamina A, C, E dhe katër lloje vitamine B.

Pin It