Ecja në këmbë përmirëson faktorët kardiovaskularë

Të ecurit është konsideruar gjithmonë e mirë për shëndetin e njeriut.

Studimet në Universitetin e Binghamton në New York zbuluan se ecja intensive e moderuar në këmbë përmirëson faktorët kardiovaskularë në afat të shkurtër.

“E dimë se shëtitja është një formë e shkëlqyer e ushtrimit, por hulumtimet janë të ndara në atë se sa shëtitja është e suksesshme në ndryshimin e kolesterolit, peshës dhe tensionit të gjakut”, tha Pamela Stewart, dekane dhe profesoreshë në Binghamton.

Stewart ka udhëhequr studenten e PhD, Elizabeth Marigliano, ndërsa ato po kryenin një studim mbi një grup prej 70 femrave. Ato morën pjesë në një program vullnetar të ecjes së përbashkët.

Pjesëmarrësve u është dhënë një matës kohe i programuar për orët e kaluara në këmbë, për një periudhë prej 10 javësh dhe është dashur që të kenë të paktën 150 minuta në javë të ecjes së shpejtë. Në to është bërë testi para fillimit të ecjes ndërsa është përdorur aparati për vlerësimin e rrezikut për të zbuluar rrezikun e sulmit në zemër brenda 10 javësh.

Pas pesë javësh, pjesëmarrëset folën për shëndetin e zemrës së vet dhe pastaj u janë marrë të dhënat nga matësi i hapave. Atyre ju ofrua një sfidë me qëllim të rritjes së aftësive aerobike, që nënkuptonte një rritje në hapave të tyre çdo ditë, për të paktën 10%.

Në fund atyre u është matur pesha, BMI (Indeksi i masës trupore), tensioni i gjakut dhe kolesteroli, ndërsa duhet të përgjigjeshin në pyetjet lidhur me aktivitetin e tyre fizik, karakteristikat personale, zgjedhjen ushqimore dhe sjelljet e tyre në 10 javët e kaluara.

Rezultatet konfirmuan hipotezën fillestare të ekipit hulumtues se ecja në këmbë mund të përmirësojë faktorët kardiovaskularë në një kohë të shkurtër.

 

 

 

 

Pin It