Edhe stresi shkaktar i diabetit

Acute-Stress

Të gjithë e dimë që ëmbëlsirat shkaktojnë diabet, por është dhe stresi ai që ndikon tek kjo sëmundje. Shkencëtarët thonë se niveli i lartë i stresit mund të shkaktoje diabet të tipit 2.

Psikologët morën në intervistë më shumë se 1.5 milionë meshkuj në Suedi për të parë se si do e përballonin ata stresin.

Ky vëzhgim u krye për 25 vite rresht, që të kontrollojnë zhvillimin e diabetit tek ta. Meshkujt që e menaxhonin stresin më keq, kishin 1.5 herë gjasa më shumë për t`u sëmurur, në krahasim me ata që janë më elastikë.

“Stresi kronik dëmton aftësinë e trupit për të rregulluar nivelin e sheqerit në gjak,”- ka thënë  autori i studimit, Casey Crump.

Kjo ndodh sepse niveli i lartë i kortisolit, harmoni që luan rol në përgjigjen ndaj stresit, rrit nivelin e sheqerit në gjak. Kur jeni gjatë gjithë kohës në ankth, trupi nuk e ul dot në nivel normal sheqerin në gjak.

 

 

Pin It