Eksperiment: Një lugë vaj ulliri qetëson valët e ujit

water and oil ,colorful abstract; Shutterstock ID 96607402

Nëse ju pëlqen të qëndroni në ujë, por nuk i preferoni valet mund të mbani me vete pak vaj ulliri.Eksperimenti është bërë nga Dr Greg Kestin, profesor fizike në Universitetin Harvard.

Në video tregohet se si një lugë vaj ulliri i hedhur në ujë mund të përhapet brenda pak minutave, duke qëtësuar kështu “dallgët” rreth jush.

Lënda përhapet duke formuar një shtresë, vetëm një molekulë të trashë, duke parandaluar erën së fryri valët në sipërfaqe. Fenomeni ndodh sepse molekulat e vajit janë me dy anë.

Një fund tërhiqet në ujë dhe rrotullohet drejt tij, dhe ana tjetër qëndron lart sepse zbrapset nga uji. Kur ju hidhni vaj në ujë, molekulat kthehen në anën e tyre të ngarkuar negativisht sepse tërhiqen nga pjesët e ngarkuara pozitvisht nga molekulat e ujit.

Për shkak të kësaj, molekulat e ujit duhet të përhapen për të formuar shtresën që është vetëm një molekulë e trashë.

Pin It