Është koha e qershive, konsumojini sa më shumë

Qershia është një frut shumë i shijshëm dhe në Shqipëri gjendet me shumicë. Sezoni i vjeljes së saj ka nisur dhe zgjat deri në fund të korrikut. Ato kanë kolesterol të ulët dhe janë një burim i vitaminës C, Vitamina A, Perillyl, ellagic acid dhe melatonin. Përveç kësaj, qershia ka veti të shumta për organizimin më poshtë do të lexoni disa prej tyre.

1.Forcon kujtesën

Mos iu ndani qershive këtë sezon sepse ajo shërben për të forcuar kujtesën. Kjo ndodh për shkak të një komponent që gjendet tek kokrrat e ëmbla, e njohur si anthocyanin. Shkencëtarët kanë provuar se ky përbërës është i mirë për trurin. Përveç forcimit të kujtesës, qershia ndihmon në parandalimin e humbjes së saj.

2.Rrit cilësinë e gjumit

Ata që konsumojnë më shumë qershi, kanë më shumë shanse që të bëjnë gjumë të thellë. Kjo është për shkak se qershia përmban një hormon të njohur si melatonin. Melatonin është e njohur për rregullimin e cikleve të gjumit. Për një gjumë më të mirë, më të relaksuar dhe të kënaqshëm është i këshillueshme konsumimi e qershisë.

3.Trajton kancerin

Nëse ju jeni një pacient i sëmurë me kancer, konsumimi i qershisë rrit shanset për shërim. Kjo, për shkak se qershitë kanë veti ushqyese që ndihmojnë në luftën kundër të gjithë mënyrave te kancerit dhe sëmundjeve të zemrës.

4.Lëngu i qershisë, i pasur me vitaminë A dhe C

Ky lëng përmban vitaminën A, një vitamine kjo shumë e nevojshme për dhëmbët edhe sytë, hekurin si dhe vitaminën C, e cila lufton infeksionet.

5.Rrit PH në trup

Qershia është e njohur shkencërisht për flavanoidet antioksidant bio, i gjetur në përbërjen kimike. Këto flavanoidet bio janë të dobishme në rritjen dhe rregullimin e nivelet e pH në trupin e një individi.

6.Parandalon plakjen

Melatonina gjithashtu vepron si një agjent kundër plakjes dhe ndihmon në ngadalësimin e procesit te plakjes. Kjo do të thotë se njerëzit që hanë qershi mund të duken me te ri për një periudhë më të gjatë se sa ata që nuk bëjnë.

 

Pin It