Fluturat monarke, fluturueset e zonja të Amerikës së Veriut

flutura2-1024x681-1

Flutura Monarke, emri shkencor i së cilës është Danaus plexippus, është një flutur e madhe me ngjyrë portokalli dhe të zezë, e përhapur kryesisht në Amerikën e Veriut. Është e famshme për migrimin e saj të përvitshëm drejt dhe që nga vendet e ftohta të Meksikës dhe Kalifornisë Ato udhëtojnë deri në jug të Meksikës për t’i shpëtuar të ftohtit.

Përveç që janë fluturuese shumë të zonja, ato përdorin organet ndijuese që gjenden në kokë dhe në këmbë për të gjetur bimën e tyre të parapëlqyer e cila është qumështorja.

E veçanta e tyre është se asnjë flutur që niset për në Meksikë nuk arrin e gjallë në destinacionin e synuar. Gjatë kohës së shtegëtimit femrat i bëjnë vezët, prej të cilave çelin gjeneratat e reja, të cilat e vazhdojnë shtegëtimin deri në cak.

Fluturat monarkë jetojnë deri në tetë muaj.

flutura11

flutura1-1024x681

flutura8-1024x512

flutura13

Pin It