FMN: Emigracioni ngadalësoi zhvillimin ekonomik të Shqipërisë

grafik-12

Emigracioni masiv ka ndikuar negativisht ekonominë shqiptare më shumë se të gjitha vendet e tjera të Europës Lindore. Sipas grafikut të publikuar të mërkurën nga Fondi Monetar Ndërkombëtar “Emigracioni në Europën Lindore ka ngadalësuar ritmet e kapjes së Perëndimit”.

Raporti tregon se mesatarja e rritjes së Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) për periudhën 1995-2012 është 7%. FMN thotë se nëse nuk do të kishte patur emigracion kjo rritje do të kishte qenë 9%, pra 2% më shumë. Ndërsa në shtetet e tjera humbja e shkaktuar nga emigracioni është më pak se 1%.

Studimi tregon se largimi masiv nga vendi i origjinës i të rinjve dhe individëve të specializuar në fusha të ndryshme çon në uljen e investimeve, konsumit dhe numrit të profesionistëve. Të gjitha këto çojnë në ngadalësim si të ekonomisë, ashtu edhe të të ardhurave për frymë.

Gjithashtu largimi i të rinjve përshpejton plakjen e popullsisë, duke rritur shpenzimet për pensione, ndërsa punësimi është i ulët. Nga ana tjetër migrimi ka ndihmuar rritjen ekonomike të vendeve europiane pritëse.

Lëvizja e lirë e njerëzve është e nevojshme për një integrim më të mirë ekonomik, por lëvizja e njëanshme e tyre me kalimin e kohës shoqërohet me pasoja negative për vendet e braktisura. Studimi tregon se sa më pak efektive qeveria e vendit të origjinës (sundimi i ligjit, lufta kundër korrupsionit), as më të larta janë shanset që të rinjtë dhe të arsimuarit të duan të largohen drejt vendeve me mundësi më të mira jetese dhe punësimi.

Pin It