Fruti që pastron enët tuaja të gjakut

 

Shega-637x424Kuzhina është shpëtimi jo vetëm i stomakut tuaj, por në të ardhmen edhe të  sëmundjeve kardiovaskulare .
Një studim i ri i botuar në revistën “Atherosclerosis” konfirmon se ekstraktet e shegës si frut mund të parandalojnë ose të ndryshojnë patologjinë primare lidhur me vdekshmërinë kardiake: trashje progresive e arterieve koronare të shkaktuara nga akumulimi i materieve yndyrore, e njohur si aterosklerozë.

Studimet janë bërë në minj të sensibilizuar gjenetikisht ndaj bllokimit të artereve ashtu që ju janë dhënë ekstrakte të shegës në ujë për 2 jave, duke filluar nga java e tretë pas lindjes së tyre.

Përkundër faktit se trajtimi me shegë në fakt kishte rritur nivelin e koleterolit të mirë është vërejtur zvogëlimi i pllakave aterosklerotike në aortic sinus dhe kishte zvogëluar përqindjen e bllokimit të arterieve koronare me pllaka aterosklerotike.

Studiuesit gjithashtu kanë zbuluar se trajtimi me ekstraktet e shegës është i dobishëm edhe për :

-të zvogëluar nivelin e stresit oksidativ;

– të zvogëluar mbledhjen e yndyrnave në muskulin e zemrës;

– të zvogëluar nivelin e proteinës kemotaktike (protein-1)- që ka të bëj me proceset inflamatore të arterieve;

– të zvogëluar EKG anomalitë;

Pin It