Gati prj. Ligji për arsimin profesional, 50% paktik 50% teori

download

Është prezantuar të premte projektligji i ri për arsimin profesional. Ai është prezantuar nga   Ministri i Mirëqenies Sociale dhe Rinisë Blendi Klosi në konventën e parë të arsimit profesional. Projektligji parashikon ti japë autonomi shkollave profesionale duke u vetëfinancuar, ndërsa një tjetër pikë ishte se mësimi do të zhvillohet 50% teori dhe 50% praktikë në bizneset vendase.

Më tej Klosi tha gjithashtu se në bashkëpunim me mbështetësit ndërkombëtarë do të mundësojë trajnimin e mësuesve të arsimit profesional.

Ndërsa Ministria e Arsimit dhe Sportit Lindita Nikolla tha se tashmë janë dhënë rezultatet se ndarja e arsimit profesional nga arsimi bazë ishte e duhura. Ajo tha se nxënësit të cilët mbarojnë shkollën e mesme profesionale mund të vazhdojnë kualifikimin e tyre në arsimin e lartë të përshtatshëm me degët e tyre

Edhe zv. Kryeministri Niko Peleshi e vlerësoi punën e bërë nga arsimi profesional ai tha se në Shqipëri ka vërtet ka të papunë por ka edhe vende të lira pune por që nuk ka specialistë.

Pelshi: Nga analiza që i bëmë tregut të punës rezultoi se papunësia në Shqipëri nuk është se nuk ekziston, është madje më e lartë se vendet e BE, por ka një cilësi të vecantë, është strukturore. Në strukturën tonë të papunësisë ka të papunë që nuk e gjejnë dot veten në tregun e punës, ashtu sikundër ka edhe vende të lira në tregun e punës që nuk gjejmë dot specialistë.

Në fund të aktivitetit Ministri Klosi së bashku me Peleshin shpërndanë 15 certifikata nderi për mësuesit më të mirë të shkollave të formimit profesional.

Pin It