“Gjaku i Arbërit rron!”, Teatri Arbëresh vjen në Tiranë

evento-frascineto

Teatri Arbëresh i Shoqatës “Vorea” të komunës së Frascineto do të ngjitet në skenën e Teatrit Kombëtar Eksperimental “Kujtim Spahivogli” në data 17 dhe 18 Nëntor 2016 në orën 19:00.

Falë mbështetjes së Bashkisë së Tiranës dhe vetë Kryetarit z. Erjon Veliaj , nën kujdesin e Institutit Italian të Kulturës , dhe me iniciativën e Prof. Neritan Ceka (ish Ambasador i republikës së Shqipërisë në Romë) është bërë e mundur që për dy netë resht kultura arbëreshe të shpalosi traditën plot ngjyra të trashëguar në breza në skenën e TKEKS.

“Kostandini e Garentina” dhe “Shtëpia e Tatës” janë pjesët që do të përformohen për publikun kryeqytetas. Regjia është e Imma Guarasci dhe do të interpretohet nga tetë aktorë arbëreshë duke sjellë pranë spektatorit muzikalitetin e gjuhës arbëreshe, gërshetuar me këngën dhe vallet tradicionale të përcjella brez pas brezi.

Vepra ve në dukje vlerën e fjalës “Besa”, fjala e dhënë nga Kostandini nënës së tij, një detyrim i fortë moral, i aftë për të thyer edhe vetë vdekjen.

Terminoligjia është e lidhur me nderin e shqiptarëve dhe përfaqeson thembrën e Akilit të nderit dhe besimit të një populli. Një virtyt shumë i vyer për kulturën arbëreshe, që akoma sot mbas kaq shekujsh përpiqen ta mbajnë gjallë e ta përhapin mes tyre.

Një skenografi e kujdeshme në detaje të përcjell ndjesinë e dhimbjes, dashurisë së thellë, i jep jetë një spektali, i cili transmeton te publiku vlerat solemne dhe rëndësinë e aspektit kulturor të shoqatës “Vorea”, e përfaqsuar nga presidentja znj. Lucia Martino.

Të dyja veprat janë pasuruar nga trupa e baletit e cila vallëzon nën koreografinë e Brunilde Lato dhe me muzikë të kompozitorit Lello Pagliaro.

Një pasuri e rrallë, e nisur gjashtë shekuj më parë në odisenë më të gjatë të një populli, i kthehet përsëri tokës mëmë në formën e një drame me mesazhin “Gjaku i Arbërit rron!” .

 

Pin It