Hani ngadalë, ndihmon në rënien në peshë

Një studim japonez i kohëve të fundit, i botuar në BMJ Open, zbulon se njerëzit që hanë ngadalë peshojnë më pak. Prandaj, ngadalësimi i shpejtësisë me të cilën konsumojmë ushqimin tonë, mund të ndihmojë me të vërtetë në mbajtjen e peshës dhe largimin e obezitetit.

Hulumtuesit shqyrtuan të dhënat për rreth 60.000 njerëz me diabet të tipit 2 të monitoruar gjatë një periudhe prej gjashtë vjetësh. Gjatë kontrolleve gjatë viteve u pyetën për zakonet e tyre të jetesës, duke përfshirë shpejtësinë me të cilën ata tentonin të konsumonin ushqim. Ata u pyetën gjithashtu nëse e konsumonin darkën të paktën dy orë para se të shkonin në shtrat dhe nëse hanin mëngjes.

Duke krahasuar dhe analizuar të dhënat, u pa se probabiliteti i vuajtjes nga obeziteti ishte i lidhur me variabla të ndryshëm që lidhen me zakonet e të ngrënit. Në veçanti, shpejtësia me të cilën ata hëngrën kishte një efekt mjaft të rëndësishëm: njerëzit që hanin ushqime në një normë normale ishin 29% më pak të rrezikuar të ishin të shëndoshë, se ata që hëngrën shpejt; njerëzit që hanin ngadalë kishin një shans 42% më pak për të qenë të shëndoshë.

Gjithashtu, studiuesit vunë në dukje se njerëzit të cilët kishin ngadalësuar ritmin e tyre në tryezë gjatë periudhës së studimit, prireshin të humbin peshë me kalimin e kohës.

Pin It