Kalendari historik: 1 Shtator

1 Shtatori është dita e 243-të e kalendarit gregorian (dita e 244-t në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 122 ditë.

Ngjarje

1905 – Alberta dhe Saskatchewan i bashkohen kofederatës Kanadeze.
1906 – U themelua International Federation of Intellectual Property Attorneys (FICPI).
1910 – U themelua klubi sportiv brazilian Sport Club Corinthians Paulista.
1914 – St. Petersburg, Rusi, e ndërron emrin në Petrograd.


1928 – Ahmet Zogu e shpall Shqipërinë monarki dhe shpallet mbret.
1964 – U themelua Indian Oil Corporation pas bashkimit të kompanive Indian Oil Refineries dhe Indian Oil Company.
1982 – U themelua Air Force Space Command e Shteteve të Bashkuara.
1991 – Uzbekistani shpall pavarësi nga Bashkimi Sovjetik.

Lindje

1822 – Hajram Rouds Revels, prift dhe politikan amerikan.
1848 – Avgust Forel, mjek zvicerran.
1875 – Edgar Rajs Barouz, shkrimtar amerikan.
1877 – Fransis Vilijam Aston, fizikant anglez.
1945 – Mustafa Balel, shkrimtar turk
1972 – Kpictal Campc, aktore amerikane.

Vdekje

1970 – François Mauriac, shkrimtar francez, nobelist

Pin It