Kalendari historik: 20 Shtator

20 Shtatori është dita e 252-të e kalendarit gregorian (dita e 253-të në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 113 ditë.

 

Ngjarje

 

1823 – Simón Bolívar emërohet president i Perusë.

1846 – Elias Howe fiton patentën për makinën për qepje.

1858 – George Mary Searle zbulon asteroidin 55 Pandora.

1922 – U mblodh Kongresi i Beratit që e shpalli autoqefale Kishën Orthodokse të Shqipërisë.

1943 – LDB: Forcat gjermane fillojnë okupimin e Romës.

1972 – Shtetet e Bashkuara humbin ndeshjen e tyre të parë të basketbollit kundër Bashkimit Sovjetik në Mynih, Gjermani.

1974 – Guinea-Bissau pavarësohet nga Portugalia.

1987 – Osama bin Laden themeloi organizatën al Qaeda.

2002 – Zvicra, e njohur për neutralitetin e saj i bashkohet Kombeve të Bashkuara.

2003 – Anna Lindh, Ministre e Jashtme e Suedisë, vritet nga serbi Mijailo Mijailović gjatë kohës që bënte blerjet e përditshme.

 

Lindje

 

1714 – Niccolo Jommelli, kompozitor italian

1751 – Bartolomeo Campagnoli, violinist , kompozitor i dirigjent italian

1794 – François Benoist, kompozitor francez

1885 – Dora Pejačević, kompozitore kroate

1890 – Elsa Schiaparelli, krijuese mode italo-franceze

1908 – Namik Resuli, arsimtar dhe gjuhëtar shqiptar.

1917 – Miguel Serrano, politikan i Kilit

1938 – Karl Lagerfeld, krijues mode gjerman

1953 – Amy Irving, aktore amerikane

1960 – Colin Firth, aktor britanez

1968 – Guy Ritchie, ish bashkëshorti i Madonës, regjisor britanik.

 

Vdekje

 

1797 – Mary Wollstonecraft, letrare angleze me prejardhje irlandeze, aktiviste për të drejtat e grave

1806 – Johann Christoph Adelung, filiozof gjerman

1898 – Elizabeta Amalija Bavarska, mbretëresha austriake (Sisi)

1983 – Felix Bloch, fizikant amerikan

 

Pin It