Kalendari historik: 11 Tetor

 

11 Tetori është dita e 284-t e kalendarit gregorian (dita e 285-të në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 81 ditë.

 

Ngjarje

 

1582 – Për shkak të impleentimit të kalendarit Gregorian kjo ditë nuk egziston në Itali, Poloni, Portugali dhe Spanjë.

1864 – U themelua qyteti Campina Grande, Brazil.

1890 – Në Washington, DC, u themelua organizata Daughters of the American Revolution.

roosevelt-flight

1910 – Ish presidenti amerikan Theodore Roosevelt u bë presidenti i parë të udhëtojë me aeroplan. Ai fluturoi katër minuta me Arch Hoxsey në aeroplanin e ndërtuar nga Vëllezërit Wright në St. Louis, Missouri.

1939 – Franklin D. Roosevelt pranon letër nga Albert Einstein rreth bombës atomike.

1958 – Programi Pioneer: NASA lëshon provën e parë Pioneer 1 për në Hënë (prova dështon, mjeti bie në Tokë dhe digjet).

1968 – Programi Apollo: NASA lëshon Apollo 7,, misioni i parë i suksesëshëm me njerëz, ku gjendeshin astronautët Wally Schirra, Donn F. Eisele dhe Walter Cunningham.

1975 – Skeç komedia Saturday Night Live debiton në NBC me George Carlin si nikoqir, Janis Ian dhe Billy Preston si mysafirë muzikal.

1975 –Bill Clinton, martohet me Hillary Rodhamin.

1984 – Astronautja Kathryn D. Sullivan bëhet gruaja e parë amerikane që bën udhëtim në hapësirë.

1998 – Aeroplani nga Congo Airlines, Boeing 727 rrëzohet ng rebelët në Kindu, Repoublika Demokratike e Kongos, vriten 40 njerëz.

 

Lindje

 

1884 – Eleanor Roosevelt, ish zonja e parë e SHBA-ve

1885 – François Mauriac, letrar francez

1895 – Jakov Gotovac, kompozitor dhe dirigjent kroat.

1914 – Reuben Fine, psikoanalist amerikan

1923 – Ahmet Hromaxhiq, letrar amerikan

1925 – Elmore Leonard, shkrimtar amerikan

1937 – Bobby Charlton, futbollist dhe trener futbolli anglez

1946 – Daryl Hall, pop-këgëtar amerikan

1953 – Gazmend Leka, piktor dhe pedagog shqiptar

1962 – Joan Cusack, aktor amerikan

1966 – Luke Perry, aktor amerikan

1967 – Fabio De Luigi, aktor italian

1967 – Luan Jaha, aktor shqiptar

1983 – Ruslan Ponomarjov, shahist ukrainas

 

Vdekje

1889 – James Prescott Joule, fizikant anglez

1896 – Anton Bruckner, kompozitorë austriak

1919 – Karl Adolph Gjellerup, shkrimtar nobelist danez

1958 – Maurice de Vlaminck, piktor francez

1963 – Edith Piaf, këngëtare franceze

Pin It