Kalendari historik: 14 Tetor

 

14 Tetori është dita e 287-të e kalendarit gregorian (dita e 288 në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 78 ditë.

Ngjarje

1773 – Ministria e parë e edukimit Komisja Edukacji Narodowej (polonisht) u formua në Poloni.

1834 – Henry Blair është afro-amerikani i parë i cili fiton patentë në ShBA edhe atë për mbjellës misri.

1835 – John Templeton, John Moore, Stanley Cuthbart dhe Ellen Ritchie u dënuan në Wheeling, Virginia për shkak të të mësuarit ilegat të të zinjëve për të lexuar.

1968 – Amerikani Jim Hines është i pari i cili në garën 100 metra vrapim për meshkuj arrin kohë nën 10 sekonda edhe atë 9.95 sekonda, rekord të cilin do ta mbajë gjer në vitin 1983.

1982 – Presidenti amerikan Ronald Reagan i shpall luftën ndaj drogës.

1994 – Udhëheqësi palestinez Yasser Arafat,kryeministri izraelit Yitzhak Rabin dhe ministri i jashtëm izraelit Shimon Peres fitojnë ↕mimin Nobel.

2010 – U hap tuneli më i gjatë në botë në Gothard Zvicër.

Lindje

1425 – Alesso Baldovinetti, piktor italian

1890 – Dwight D. Eisenhower, presidenti i 34 i Shteteve të Bashkuara të Amerikës

1914 – Myderriz Haki ef. Sermaxhaj atdhetar shqiptar.

1927 – Roger Moore,aktor britanez

1930 – Mobutu Sese Seko, politikan nga Zaire

1939 – Ralph Lauren, kreator mode amerikan

1940 – Cliff Richard, këngëtar amerikan

1950 – Péter Esterházy, letrar hungarez

1983 – Adnan Bogoviq, futbollist boshnjak

Vdekje

1941 – Hjalmar Söderberg, shkrimtar, prozator dhe gazetar suedez.

1977 – Bing Crosby, këngëtar dhe aktor filmi amerikan.

1986 – Bilal Xhaferri, shkrimtar shqiptar (L. 1935)

 

 

Pin It