Kalendari historik, 16 Dhjetor

16 Dhjetori është dita e 350 e kalendarit gregorian (dita e 351-të në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 15 ditë.

beethoven-1294417586-hero-wide-0

1770 Në Këln, lindi Ludwig van Beethoven – kompozitor e pianist – figurë e rëndësishme në tranzicionin midis epokave klasike dhe romantike të muzikës, mbetet nga më të famshmit dhe më me ndikim i të gjithë kompozitorëve. Veprat e tij më të njohura janë 9 simfoni, 5 koncerte për piano, 32 sonata dhe 16 kuartetet, si dhe muzikë dhome, vepra korale dhe këngë. Beethoven shkoi në Vjenë në 1792; studioi për muzikë, dhe shpejt fitoi reputacion si pianist virtuoz.

 

 

 

 

 

 

Pin It