Kalendari historik: 16 shtator

16 Shtatori është dita e 259 e kalendarit gregorian (dita e 260-t në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 106 ditë.

Ngjarje

1400 – Owain Glyndŵr shpallet Princ i Uellsit nga ndjekësit e tij.
1908 – U themelua kompania General Motors.
1919 – Inkorporohet American Legion.
1975 – Papua New Guinea pavarësohet nga Australia.
1975 – Prototipi MiG-31 bën fluturimin e parë.
1976 – Shavarsh Karapetyan shpëton 20 njerëz nga trolejbusi i rrëzuar në rezervoarin Erevan.

Lindje

1098 – Hildegard von Bingen, natyralist dhe teolog gjermane
1887 – Jean Arp, shkrimtar dhe piktor francez
1925 – B.B. King, muzikant amerkan
1927 – Sadako Ogata, diplomate japoneze ne Kombete Bashkuara
1934 – Jakup Mato, kritik dhe studiues shqiptar arti.
1947 – Sabri Fejzullahu, këngëtar nga Kosova
1952 – Fatos Nano, politikan shqiptarë
1952 – Mickey Rourke, aktor amerikan
1968 – Marc Anthony, këgëtar portorikan
1971 – Amy Poehler, komediane dhe aktore amerikane

Vdekje

1736 – Gabriel Daniel Fahrenheit, fizikant gjerman
1824 – Luigji XVIII, , mbret francez
1932 – Ronald Ross, mjek anglez
1936 – Hafiz Ibrahim ef. Maglajliq, reisu-l-ulema boshnjak
2007 – Robert Jordan, shkrimtar amerikan

Pin It