Kalendari historik, 17 Nëntor

17 Nëntori është dita e 321-të e kalendarit gregorian (dita e 322-të në vitin e brishtë) – kështuqë deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 44 ditë.

d5d6a3cb-c10a-447f-a91a-6bb11adbd851-0

17 Nëntor 1944, Çlirimi i Tiranës nga nazistët gjermanë. Trupat e brigadës së parë sulmuese të udhëhequra nga Mehmet Shehu çlirojnë Tiranën nga nazistët gjermanë – pas 19 ditë luftimesh të ashpra ku banorët e kryeqytetit luajtën rol aktiv. Forcat partizane patën edhe mbështetje nga ajri nga forca ajrore britanike që sulmonin autokolonat gjermane jashtë kryeqytetit, ndërsa disa qindra paraashutistë anglezë u hedhën në zonat midis liqenit të Ohrid dhe bregdedit shqiptar për sulme të bashkërenduara me partizanët. Të nesërmen, më 18 tetor, radioja gjermane në Berlin pranoi se trupat e prapavijës naziste kishin mundur të tërhiqeshin nga kazermat e Tiranës duke iu shmangur rrethimit.

e913c775-e38e-4d26-b89b-4360b658908e_cx0_cy0_cw96_mw1024_mh1024_s

1869 – Në Egjipt, përurohet Kanali i Suezit, që lidh Detin Mesdhe me Detin e Kuq. Ky kanal ishte një nga projektet madhore të dinastisë shqiptare të themeluar nga  Mehmet Ali Pasha për modernizimin e Egjiptit.

 

 

phrack
1985 – U paraqit edicioni i parë i revistës Phrack. Është revista më e vjetës e nëntokës kompjuterike e cila akoma botohet edhe pas 20 viteve ekzistim.
doris-lessing-3

 

2013 – Vdiq Doris Lessing, shkrimtare britanike Nobeliste

 

Pin It