Kalendari historik: 18 Nëntor

18 Nëntori është dita e 322-të e kalendarit gregorian (dita e 323-të në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 43 ditë.

Ngjarje

1647 – Lindi filozofi francez Pierre Bayle – i njohur si shkrimtar dhe autor i Fjalorit historik dhe kritik enciklopedik, publikuar në fillim të vitit 1695.

1926 – Shkrimtari George Bernard Shaw refuzon të pranojë paratë për Çmimin Nobel që kishte fituar, duke thënë: “Unë mund t’a fal Alfred Nobelin për shpikjen e dinamitit, por vetëm një djalli në formë njeriu mund t’i kishte shkuar në mendje për të shpikur Çmimin Nobel”.

1307 – Sipas legjendës William Tell e gjuan mollën mbi kokën e birit të tij.
1493 – Christopher Columbus për herë të parë arrin në tokën e quajtur tani Puerto Riko.
1918 – Letonia shpall pavarësinë nga BRSS.
1926 – George Bernard Shaw refuzoi të pranojë paratë për Çmimin e tij Nobel duke thënë : “Mund t’ia falë Alfred Nobelit për zbulimin e dinamitit, por vetëm një shpirt i keq në formën e njeriut mund ta ketë zbuluar Çmimin Nobel.”
1928 – U paraqit filmi i shkutër i animuar Steamboat Willie. Filmi i parë i animuar me zë nën udhëheqje të kompanive Walt Disney dhe Ub Iwerks. Në këtë film paraqiten personazhet e njohura Mickey dhe Minnie Mouse. Kjo datë gjithashtu llogaritet nga korporata Disney si ditëlindja e Mickey Mousit.

Lindje

1975 – Altin Lala, futbollist shqiptar
1966 – Jorge Camacho, shkrimtar spanjoll
1968 – Owen Wilson, aktor amerikan
1969 – Sam Cassell, basketbollist amerikan
1978 – Damien Johnson, futbollist irlandez
1982 – Akeno Watanabe, dublues japonez

Vdekje

 1886 – Chester A. Arthur, president i Shteteve të Bashkuara të Amerikës

1922 – Marcel Proust, letrar francez
1941 – Walther Hermann Nernst, kimist dhe fizikant gjerman
1962 – Niels Bohr, kimist dhe fizikant danez
1977 – Kurt von Schuschnigg, politikan austriak në periudhën 1934-1938.

Pin It