Kalendari historik: 18 tetor

 

18 Tetori është dita e 291-të e kalendarit gregorian (dita e 292-të në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 74 ditë.

Ngjarje

1775 – Poetja afrikano-amerikane Phillis Wheatley u lirua nga robëria.
1912 – Filloi Lufta e Parë Ballkanike.
1913 – Ultimatumi per tërheqjen e Serbisë nga Shqiperia.
1925 – Hapet Grand Ole Opry.
1944 – Çekosllovakia shpall pavarësinë nga Bashkimi Sovjetik
1962 – Doktori amerikan Watson dhe 2 doktorët britanik Crick dhe Wilkins fitojnë çmimin Nobel në fushën e mjeksisë për përcaktimin e strukturës së ADN-së
1968 – Bob Beamon vendos rekordin botërorë në kërcim në gjatësi prej 8.90m në Lojërat Olimpike Verore të vitit 1968. Ky u bë rekordi me jetëgjatësi më të gjatë në histori me 23 vite që më vonë revita Sports Illustrated e emëroi si ndër pesë momentet më të mëdha të shekullit XX. (figura 1)
1985 – Loja Super Mario Bros realizohen për Sistemin Nintendo
1989 – Udhëheqësi i Gjermanisë Lindore Erich Honecker vie përsëri në fuqi.
1991 – Azerbajxhani pavarësohet nga Bashkimi Sovjetik
2003 – Presidenti bolivian Gonzalo Sánchez de Lozada u detyrua të japë dorëheqje dhe të largohet nga Bolivia.

Lindje

1569 – Giambattista Marino, letrar italian
1706 – Baldassare Galuppi, kompozitor italian
1777 – Heinrich von Kleist, shkrimtar gjerman

1859 – Henri Bergson, filozof francez
1896 – Friedrich Hollaender, kompozitor gjerman
1925 – Melina Mercouri, aktore greke
1925 – Ramiz Alia, ish kryetar i Shqipërisë, politikan
1926 – Chuck Berry, këgëtar amerikan
1926 – Klaus Kinski, aktor gjerman
Vdekje

 

1931 – Thomas Edison, shpikës amerikan.
1541 – Margareta Tudor, mbretëreshë skoceze
1871 – Charles Babbage, matematicient, hulumtues dhe ekonomist anglez.

 

 

Pin It