Kalendari historik: 21 korrik

21 Korriku është dita e 202-të – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 163 ditë.

Ngjarje

 

 

365 – Një cunam shkatërron qytetin e Aleksandrisë, Egjipt. Cunami u shkaktua nga tërmeti i Kretës që vlerësohet të ishte 8 ballë sipas shkallës Rihter. Si pasojë, 50-mijë njerëz humbën jetën në Aleksandri dhe rrethina. Aleksandria u themelua nga Aleksandri i Madh në prill 331 pes. Arkitekti kryesor i Aleksandrit për këtë projekt ishte Dinokrati. Para ndërtimit të Aleksandrisë, kur Aleksandri ishte në kërkim për të ndërtuar një qytet për lavdinë e tij, Dinokrati propozoi pngritjen e një qyteti në malin Athos (sot Greqi). Aleksandri e hodhi poshtë projektin, duke i thënë arkitektit se nuk kishte marrë parasysh kushtet e jetesës së banorëve të cilët nuk mund të rrisnin grurë në mal, dhe i kërkoi të gjente një vend tjetër; kështu u zgjodh zona në Egjipt ku u shtri qyteti i Aleksandrisë, rajon shumë më pjellor dhe më i hapur sesa terreni i thepisur i malit Athos. Historiani Vitruvius (70 pes – 15 pes), në traktatin e tij De Architectura,traktati i vetëm mbi arkitekturën që ka mbijetuar që nga lashtësia, thotë se Dinokrati kishte në plan për të gdhendur në faqen e Malit Athos një skulpturë gjigande të Aleksandrit, me një qytet të vogël në njërin krah dhe  rrjedhën e një lumi a deti në krahun tjetër – Dinokrati gjithashtu ishte autor i një varri madhështor  të babait të Aleksandrit, Filipit II – monumenti mbeti i papërfunduar.

1425 – Vdiq Manuel II Palaiologos – lindur më 1350 – ai ishte perandori bizantin nga viti 1391 deri më 1425. Manueli ishte edhe shkrimtar dhe filozof: “Perëndia nuk kënaqet me gjak – veprimi i pa arsyeshëm është në kundërshtim me natyrën e Perëndisë. Besimi është i linduri i shpirtit dhe jo i trupit. Kushdo që përpiqet të konvertojë një tjetër në besim duhet të jetë i aftë të flasë mirë dhe me arsye, pa dhunë,  pa kërcënime. sepse njeriu nuk ka nevojë për krah të fortë, ose armë të çfarëdo lloji, ose çdo mjet tjetër kërcënimi… ”

1902 – Willis Carrier krijon pajisjen e parë të ajrit të kondicionuar në Buffalo, New York. Në vitin 2007, Korporata Carrier realizoi një shitje prej më shumë se 15 miliard dollarë duke punësuar rreth 45,000 njerëz.

1914 – Këshilli mbretëror i Rumanisë vendosi të mbetet neutral në Luftën e Parë Botërore Më vonë, nën presion të madh nga aleatët, më 27 gusht 1916 Rumania i shpalli luftë Austro-Hungarisë. Për këtë veprim, sipas kushteve të një konvente të fshehtë, Rumanisë iu premtua mbështetje për qëllimin e saj të bashkimit kombëtar të të gjitha territoreve të banuara me rumunë. Në fund të Luftës, Transilvania, Bukovina dhe Besarabia (Moldavia) u bashkuan me Mbretërinë e Rumanisë.

1931 – CBS, New York City fillon emetimin e rregullt shtatë ditë në javë të sinjalit televiziv në ShBA.

1949 – Senati i Shteteve të Bashkuara ratifikon Traktatin e Atlantikut të Veriut (NATO).

1960 – Sirimavo Bandaranaike zgjedhet kryeministre në [Sri Lanka]], duhke u bërë gruaja e parë kryeministre në botë.

1969 – Neil A. Armstrong dhe Edwin “Buzz” Aldrin bëhen njerëzit e parë që kan ecur në Hënë, gjat misionit Apollo 11.

1994 – Tony Blair fiton në zgjedhjet për udhëheqës të partisë British Labour Party, duke i hapur rrugën për tu bërë kryeministër në vitin 1997.

Lindje

  • 1899 – Ernest Hemingway, letrar amerikan
  • 1921 – Robin Williams, aktor dhe komedian amerikan
  • 1948 – Cat Stevens, britanski songwriter
  • 1963 – Manu Chao, këngëtar francez
  • 1979 – Andrej Voronjin, futbollist ukrainas

Vdekje

  • 1967 – Albert Lutuli, politikan i R. Jugoafrikane dhe Nobelist
  • 1967 – Basil Rathbone, aktor anglez (l. 1892)
  • 1970 – Mikhail Gerasimov, antropolog rus (l. 1907)
  • 2012 – Ali Podrimja, poet shqiptar nga Kosova.
Pin It