Kalendari historik: 21 mars

21 Marsi është dita e 80 e këtij viti, deri në fund të tij janë edhe 285 ditë.

1804 – Miratohet Kodi civil francez i hartuar nga Napoleoni i parë. Veç të tjerash, Kodi ndaloi privilegjet bazuar në lindje a prejardhje, lejoi lirinë e fesë, dhe theksoi se punët qeveritare duhet t’u jepen vetëm personave më të kualifikuar.

1935 – Persia ndryshon zyrtarisht emrin, duke u quajtur Iran.

1982 – Shënohet për here të pare Dita Ndërkombëtare e Paqes, që thekson në veçanti ndaljen e luftës dhe dhunës në konfliktet në vazhdim. Këtë ditë, Këmbana e Paqes bie në selinë e OKB-së në Nju Jorkut. Këmbana është është prodhuar nga shkrirja e monedhave të dhuruara nga fëmijët nga mbarë bota si kujtesë për koston njerëzore të luftës; mbishkrimi në anën e këmbanës thotë, “Rroftë paqja absolute botërore”.

1999 – UNESCO shpall ditën botërore të poezisë. “për të nxitur leximin, shkrimin, botimin dhe mësimin e poezisë në të gjithë botën”.

Lindje

1685 – Johann Sebastian Bach, kompozitor gjerman

1958 – Gary Oldman, aktor britanik

1960 – Ayrton Senna, kampion i trefishtë botëror i Formula 1

1980 – Ronaldinho, futbollist nga Brazili

Vdekje

2007 – Drew Hayes , shkrimtar amerikan dhe artistit grafik (l. 1969)

2010 – Wolfgang Wagner , drejtor opere Gjerman (l. 1919)

Festa dhe përvjetore

Siria – Dita e Nënës

Dita Botërore e Poezisë

Dita ndërkombëtare e Pyjeve

Dita Botërore e Sindromit të Down-it

Pin It