Kalendari historik – 21 shtator

21 Shtatori është dita e 264-t e kalendarit gregorian (dita e 265-të në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 101 ditë.

Ngjarje

 • 1784 – Botohet gazeta e parë e përditshme në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, “The Pennsylvania Packet and Daily Advertiser”.
 • 1964 – Malta pavarësohet nga Britania e Madhe.
 • 1981 – Belize pavarësohet plotësisht nga Mbretëria e Bashkuar.
 • 1981 – Në një rezolutë të Kombeve të Bashkuara, 21 shtatori ishte shpallur si Dita Ndërkombëtare e Paqes. Ndërsa, dekada e fundit është shpallur Dekada e Paqes dhe Mospërdorimit të Dhunës për Fëmijët e Botës.
 • 1985 – Korea Veriore dhe Korea Jugore hapin kufijtë në programin e bashkimeve familjare.
 • 1991 – Armenia fiton pavarësi nga Bashkimi Sovjetik.

o    Lindje

 • 1840 – Murat V, sulltan i mbreterisë osmane
 • 1842 – Abdulhamid II, sulltan i mbreterisë osmane
 • 1853 – Heike Kamerlingh Onnes, fizikant holandez
 • 1866 – Herbert George Wells, letrar britanik
 • 1931 – Larry Hagman, aktor amerikan
 • 1934 – Leonard Cohen, kantautor kanadez
 • 1947 – Stephen King, letrar amerikan
 • 1950 – Bill Murray, regjizor, aktor dhe producent amerikano-irlandez
 • 1951 – Aslan Alijeviq Mashadov, politikan çeçen
 • 1966 – Kiefer Sutherland, aktor kanadez

o    Vdekje

 • 1327 – Edvard II, mbret anglez.
 • 1860 – Arthur Schopenhauer, filozof gjerman
 • 1991 – Ante Paraxhik, politikan kroat
 • 1998 – Ahmet Krasniqi, strateg ushtarak shqiptar

Festa dhe përvjetore

 • Dita Ndërkombëtare e Paqes
Pin It