Kalendari historik: 26 gusht

26 Gushti është dita e 238-të e kalendarit gregorian (dita e 239 në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 127 ditë.

Ngjarje

1920- U ratifikua Amendamenti i 19 i Kushtetutës amerikane, i cili u dha grave të drejtën për të votuar.
Lindje

1901 – Maxwell Taylor, gjeneral dhe diplomat amerikan. Ai drejtoi forcat amerikane në periudhën e fundit të luftës në Kore.
1743 – Antoine Lavoisier, kimist francez, i konsideruar si themelues i kimisë moderne, ai zbuloi oksigjenin. U ekzekutua nga revolucioni në 1794.
1910 – Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, e njohur si Nënë Tereza, humaniste e njohur shqiptare, fituese e çmimit Nobel për paqe (V. 1997).
1740 – Joseph Michel Montgolfier, shpikës francez. Ai dhe vëllai i tij, Jacques Etienne, shpikën ballonin me ajër më 1783.
1676 – Sir Robert Walpole, burrë shteti dhe politikan anglez. Kancelar i Ministrisë së Financave nën mbretërimin e George I, ai grupoi disa ministra rreth tij dhe u bë kështu kryeministri i parë anglez.
1983 – Mattia Cassani, futbollist italian

Vdekje

1963 – Maksimilian Lamberci, Albanolog austriak.
2001 – Filip Leotar, këngëtar dhe aktor francez.
2003 – Pierre Aleyrangues (Pieral), aktor francez.
1990 – Mario Pinto de Andrade, nacionalist dhe presidenti i parë i Angolës.
1974 – Charles Lindberg, aviator amerikan, i cili realizoi udhëtimin e parë mbi Atlantik, në vitin 1927.

Pin It