Kalendari historik: 26 Shtator

26 Shtatori është dita e 269 e kalendarit gregorian (dita e 270 në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 96 ditë.

Ngjarje

1580 – Francis Drake i sillet rrotull tokës.
1950 – Indonesia i bashkohet Kombeve të Bashkuara.

1960 – Në Chicago bëhet debati i parë televiziv në mes kandidatëve për president Richard M. Nixon dhe John F. Kennedy.
1960 – Fidel Castro shpall ndimesën e Kubës nga BRSS-ja.
1961 – Bob Dylan debuton në publik.

Lindje

1888 – Thomas Stearns Eliot, shkrimtar anglez me origjinë amerikane
1889 – Martin Heidegger, filozof gjerman

1892 – Marina Ivanovna Cvetajeva, shkrimtare ruse
1898 – George Gershwin, kompozitor modern amerikan
1936 – Winnie Mandela, politikane e Afrkes jugore ish gruaja e nelson Mendeles.

1967 – Bruno Akrapoviq, futbollist boshnjak
1976 – Michael Ballack, futbollist gjeman
1981 – Serena Williams, teniste amerikane
1983 – Ricardo Quaresma, futbollist portugez

Vdekje

1940 – Walter Benjamin, filozof gjerman
1947 – Hugh Lofting, letrar britanik
1973 – Anna Magnani, aktore italiane (l. 1908)
1976 – Lavoslav Ruzhiqka, kimist kroat
1988 – Branko Zebec, futbollist kroat dhe trainer futbolli
1990 – Alberto Moravia, autor italian (l. 1907)
2008 – Paul Newman, aktor dhe regjizor amerikan (l. 1925)
2011 – Vasillaq Vangjeli, aktor shqiptar i komedisë dhe dramës

Pin It