Kalendari historik: 27 Shtator

\

27 Shtatori është dita e 270 e kalendarit gregorian (dita e 271-të në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 95 ditë.

Ngjarje

1590 – Papa Urbani VII vdes 13 ditë pasi zgjedhet Papë dhe njëherësh bëhet Papa me kohën më të shkurtër në detyrë në historinë e papëve.

1777 – Lancaster, Pennsylvania bëhet kryeqyteti i ShBA-ve për 1 ditë.

1821 – Meksika pavarësohet nga Spanja.

1822 – Jean-François Champollion shpall se ka deshifruar shkrimin në gurin Rosetta.

1928 – Republika e Kinës njihet nga ShBA-të.

1942 – Glenn Miller dhe orkestra e tij bënë paraqitjen e tyre të fundit para bashkangjitjes së tij në Armatën Amerikane.

1983 – Richard Stallman shpall projektin GNU për të zhvilluar sistemin operativ Unix-like.

2002 – Timori Lindor iu bashkohet Kombeve të Bashkuara.

2003 – Lëshohet sateliti Smart 1

2005 – Episodi i fundit i Tom & Jerry

Lindje

1871 – Grazia Deledda, shkrimtare italiane, nobeliste

1940 – Rudolph Moshammer, kreator gjrman i modës

1951 – Meat Loaf, këngëtar amerikan

1972 – Gwyneth Paltrow, këngëtare dhe aktore amerikane

1976 – Francesco Totti, futbollist italian

1978 – Adem Ramadani, këngëtar shqiptar

1969 – Tanja Kinkel, letrare gjermane

1982 – Lil Wayne, këngëtar amerikan

1984 – Avril Lavigne, këgëtare kanadeze

 

Vdekje

 

1876 – Braxton Bragg, gjeneral dhe udhëheqës ushtarak amerikan.

1986 – Clifford Lee Burton,basist i grupit Metallica.

 

Festa dhe përvjetore

Dita botërore e turizmit

Pin It