Kalendari historik: 29 Gusht

29 Gushti është dita e 241-të e kalendarit gregorian (dita e 242-të në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 125 ditë.

Ngjarje

1498 – Vasco da Gama vendos të kthehet në Portugali.
1831 – Michael Faraday zbuloi induksionin elektromagnetik.
1885 – Gottlieb Daimler patentoi motoçikletën e parë në botë.
1898 – U themelua kompania Goodyear.
1995 – NATO ndërmori Operation Deliberate Force kundër forcave të Serbëve të Bosnjës.
1995 – NATO-ja filloi sulmet ndaj forcave serbe të Bosnjës.

Lindje

1862 – Maurice Maeterlinck, shkrimtar belg, nobelist
1915 – Ingrid Bergman – Aktore suedeze
1939 – Joel Schumacher – Regjisor amerikan
1958 – Michael Jackson, këngëtar, autor, kompozitor, koreograf dhe valltar amerikan (v. 2009)
1960 – Tony MacAlpine, muzikant amerikan

Vdekje

1300 – Guido Cavalcanti, shkrimtar italian (l. rreth 1255)
1523 – Ulrich von Hutten, humanist dhe shkrimtar gjerman (l. 1488)
1904 – Murati i V. sulltan (l. 1840)

1982 – Ingrid Bergman – Aktore suedeze
1990 – Zlatka Radica, kengetare e operes kroate (l. 1904)
2004 – Ivan Lacković Croata, piktor i dalluar kroat (l. 1932)
2007 – Chaswe Nsofwa, futbollist zambian (l. 1978)

Pin It