Kalendari historik: 29 Shtator

29 Shtatori është dita e 272-të e kalendarit gregorian (dita e 273-të në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 93 ditë.

Ngjarje

1829 – Themelohet Metropolitan Police njohur edhe si “the Met” , (lexo: dhë Met), në Londër.
1850 – Hierarkia romako-katolike rithemelohet në Angli dhe Uells nga Papa Pius IX.
1885 – U hap tramvaji i parë elektrik në botë në Blackpool, Angli.
1924 – Plutarco Elías Calles shpallet President i Meksikës.
1964 – Botohet për herë të parë tripi komik argjentinas Mafalda.

1967 – Emetohet seria e parë e serialit televiziv Captain Scarlet.
1971 – Omani i bashkangjitet Ligës Arabe.
1996 – Nintendo paraqet Nintendo 64 në Amerikën Veriore.

Lindje

1547 – Miguel de Cervantes, letrar spanjol(Don Quijote)
1758 – Horatio Nelson, detar dhe admiral britanez
1820 – Henrik V, , mbret i Frances
1901 – Enrico Fermi, fizikant italian

1931 – Anita Ekberg, aktore suedeze
1935 – Jerry Lee Lewis, muzikant amerikan
1936 – Silvio Berlusconi, politikan italian
1938 – Wim Kok, politikan holandez
1939 – Fikret Abdić, politikan , biznismen boshnjak i denuar per krime.
1940 – Nicola di Bari, kengetar italian
1942 – Donna Leon, shkrimtare amerikane
1943 – Lech Walesa, politikan polak
1959 – Raff, kantautor italian
1965 – Enriko Ceko, kantautor, ekonomist, jurist, gazetar, shqiptar
1976 – Andrej Ševčenko, futbollist nga Ukraina

Vdekje

1902 – Émile Zola, letrar francez
1990 – Alberto Moravia, letrar italian
1997 – Roy Lichtenstein, pop artist amerikan
2010 – Tony Curtis, aktor amerikan

 

Pin It