Kalendari historik: 4 qershor

4 Qershori është dita e 155 e vitit, deri në fund të tij janë edhe 210 ditë.

Ngjarje

781 p.e.s. – Vërehet për herë të parë Eklipsi i diellit në Kinë.

1783 – Anonai, Ardeche, Francë; vëllezërit Zhosef e Zhak Montgolfier demonstrojnë Balonin (globe aerostatique) mbushur me ajër të nxehtë. Ishte hera e parë që njeriu ngrihej në atmosferë. Demonstrimi u krye para një grupi personalitetesh të qytetit – udhëtimi 2 km, zgjati 10 minuta; baloni me dy vëllezërit Mongfolier u ngrit 2-mijë metra mbi tokë. Kur lajmi arriti Parisin, mbreti Louis XVI e ngriti familjen Montgolfier në një shkallë më të lartë fisnikërie nga Montgolfier në ‘de Montgolfier’. Disa thonë se baloni me ajër të nxehtë ishte shpikur 74 vjet para vellezërve Montgolfier, nga prifti brazilian portugez Bartolemeu de Gusmao. Një përshkrim i shpikjes së tij ishte botuar më 1709 në Vjenë, dhe një tjetër u gjet në arkivat e Vatikanit në vitin 1917. Megjithatë, ky pretendim nuk njihet nga historianët e aviacionit.

1789 – Kushtetuta e SHBA hyn në fuqi.

1825 – Generali Lafayette, oficer francez në Luftën Revolucionare Amerikane, mban një fjalim në Baltimor, në atë që do të merrte emrin Sheshi Lafayette, gjatë vizitës së tij në Shtetet e Bashkuara.

1876 – Një tren i quajtur Trans-Continental Express arrin në San Francisko, Kaliforni – nëpërmjet hekurudhës së parë ndërkontinentale – vetëm 83 orë dhe 39 minuta pas nisjes nga qyteti Nju Jork.

1912 – Masaçusets bëhet shteti i parë i Shteteve të Bashkuara me një ligj për pagën minimale të punëtorëve.

1917 – Shpallen për here të parë Çmimet Pulitzer për letëri, histori e gazetari. Pulitzer është çmim vjetor, thmeluar nga hungarezo amerikani Joseph Pulitzer nën kujdesin e universitetit Kolumbia, Nju Jork.

1961 – Në takimin e Vjenës, kryeministri sovjetik Nikita Hrushovi shkakton krizën e Berlinit duke kërcënuar për të nënshkruar një Traktat të veçantë të paqes me Gjermaninë Lindore që do t’i jepte fund qasjes amerikane, britanike dhe franceze në Berlinin Lindor.

1965 – Grupi anglez rok Rolling Stones lëshon ‘Satisfaction’, një nga këngët e tij më të mira.

1990 – Shqipëri; qeveria komuniste premton se në parim të gjithë shqiptarëve do t’u jepeshin pasaporta për të udhëtuar jashtë shtetit. Dhe shqiptarët shumë kishin pritur (45 vjet) – atyre u ishte ndaluar ta shihnin ‘jashte shtetin’ madje edhe në television – dhe nuk u besonin premtimeve – një muaj më vonë (korrik), ata do të vërshonin në ambasadat perëndimore në Tiranë për të ikur. Ngjarja shënoi fillimin e fundit të diktaturës komuniste në Shqipëri.

Lindje

 • 1738 – George i III, mbret i Britanisë së Madhe
 • 1816 – Adele Muzzarelli,këngëtar italiane
 • 1881 – Natalia Gončarova, piktore ruse
 • 1908 – Jan Zdeněk Bartoš, kompozitor çek
 • 1931 – Antun Vrdoljak, aktor dhe producent kroat
 • 1947 – Viktor Klima, politikan austriak
 • 1955 – Val McDermid, romancier skocez
 • 1966 – Cecilia Bartoli, soprano italiane
 • 1975 – Angelina Jolie – Aktore nga ShBA

Vdekje

 • 1798 – Giacomo Casanova, aventurer fisnik dhe shkrimtar italian
 • 1876 – Abdul Aziz, sulltan osman
 • 1941 – Wilhelm II, mbreti prusian
 • 1997 – Alaudin Frashëri, agronom shqiptar
Pin It