Kalendari historik: 6 korrik

6 Korriku është dita e 187 e vitit, deri në fund të tij janë edhe 178 ditë.

Ngjarje

1483 – Mbreti anglez, Richardi i Tretë, mori fronin

 

1785 – Dollari zgjidhet pa asnjë kundërshtim si njësia monetare e Shteteve të Bashkuara.

1854 – Në Jackson, Michigan, zhvillohet kuvendi i parë i Partisë Republikane të Shteteve të Bashkuara.

1885 – Shkencëtari francez Louis Pasteur provon me sukses vaksinën e tij kundër tërbimit për Joseph Meister, një fëmijë i cili ishte kafshuar nga një qen tërbuar.

1887 – David Kalakaua, mbreti i Hawait, detyrohet nga amerikanët për të nënshkruar Kushtetutën që u quajt Kushtetuta Bajonet (nga mënyra e detyrimit që u përdor) – kushtetuta u jepte amerikanëve më shumë pushtet në ishujt Hawaii – pikërisht pas dy vjetësh, më 6 korrik 1898, Hawai u shpall territor i Shteteve të Bashkuara dhe më 21 gusht 1959, u bë shtet anëtar.

1923 – Krijohet Bashkimi i Republikave Sovjetike, shtet një-partiak komunist – do të shpërbëhej pas 68 vjetësh.

1942 – Anne Frank dhe familja e saj shkojnë të fshihen në “Anksin Sekret”, mbi zyrën e babait të saj në një depo të Amsterdamit.

1962 – Sipas gazetës “Rilindja”, erdhë në jetë banori i 1 miliont i Kosovës.

Lindje

 • 1859 – Verner von Heidenstam, poet dhe romansier suedez, nobelist
 • 1907 – Frida Kahlo, piktore meksikane (v. 1954)
 • 1921 – Nancy Reagan, dama e parë e SHBA-ve
 • 1940 – Nursultan Nazarbayev, politikan kazak
 • 1946 – George W. Bush, president i 43-të i SHBA-së
 • 1946 – Sylvester Stallone, aktor dhe regjisor amerikan
 • 1975 – 50 Cent, këngëtar amerikan
 • 1983 – Elis Guri, peshëngritës shqiptar

Vdekje

 • 98 – Shën Asti, episkop i Durrësit
 • 1553 – Edvardi i VI-të, mbret anglez
 • 1946 – Bedri Pejani, nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë (l. 1885
 • 1959 – George Grosz, piktor gjerman
 • 1962 – William Faulkner, prozator amerikan, fitues i çmimit Nobel për letërsi.
 • 1971 – Louis Armstrong, muzikant xhazi amerikan
 • 1995 – Aziz Nesin, shkrimtar turk (l. 1915)
 • 1999 – Joaquín Rodrigo, kompozitor spanjoll
 • 2005 – Claude Simon, shkrimtar francez, nobelist

Festa dhe përvjetore

 • Shën Asti, shenjtor i Durrësit.
 • Dita nderkombetare e puthjes
Pin It