Kalendari historik: 6 Tetor

6 Tetori është dita e 279-të e kalendarit gregorian (dita e 280 në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 86 ditë.

Ngjarje
1683 – Familjet e para emigrante gjermane themeluan Germantown në koloninë e Pennsylvanias, duke shënuar emigrimin e parë të gjermanëve në Amerikë.
1723 – Benjamin Franklin arriti në Philadelphia në moshën 17 vjeç.
1789 – Revolucioni Francez: Louis XVI kthehet në Paris nga Versaja pasi u përball me gratë pariziene më 5 tetor.
1889 – Thomas Edison tregon filmin e tij të parë.
1998 – Nën presionin dhe krcnimin ndërkombtar nga ajri i NATO-s filloi tëheqja e forcave të sigurisë serbe nga Kosova.
2009- Sali Berisha, Kryeminister i Shqipërisë për herë të parë viziton Kosovën pas shpalljes së pavarësisë.

Lindje

1773 – Luis Philippe, mbreti i fundit francez
1808 – Friedrich VII, mbret danez 1848-1863
1846 – George Westinghouse, hulumtues amerikan

1887 – Le Corbusier, arkitekt francezo-zviceran
1918 – Abraham Robinson, matematikant amerikan
1969 – Mevludin Haliloviq, politikan boshnjak
1974 – Kenan Beqireviq, futbollist-portier boshnjak

Vdekje

1891 – Charles Stewart Parnell, politikan irlandez.
1979 – Elizabeth Bishop, poete amerikane
1981 – el-Sadat, politikan egjiptas (* 1918.)
1989 – Bette Davis, aktore amerikane.
1997 – Evgenij Ananjeviq Haldej, fotograf rus.
2002 – Ismail Lulani, piktor.
2011 – Zihni Haskaj, historian shqiptar

 

Pin It