Kalendari historik: 8 mars

8 Marsi është dita e 67 e këtij viti, deri në fund të tij janë edhe 298 ditë.

Ngjarje

1618 – Johannes Kepler shpalli ligjin e tretë të lëvizjes së planeteve.

1787 – Në Varshavë lindi Karl Ferdinand von Graefe, mjek gjerman që ndihmoi në krijimin e kirurgjisë plastike moderne. Ai ishte inspektor i spitaleve ushtarake gjermane gjatë luftrave të Napoleonit (1800-1815); shërbeu si profesor i kirurgjisë dhe drejtor i klinikës kirurgjikale në Universitetin e Berlinit (1810-1840). Graffe përmirësoi të ashtuquajtërën “medodë indiane” të kirurgjisë, dhe ringjalli “metodën italiane” të kirurgjisë plastike të hundës të shekullit të 16-të.  “Metoda indiane” përdor marrjen e lëkurës nga balli i pacientit për të zevendësuar lëkurën e dëmtuar, ndërsa sipas “metodës italiane” lëkura merret nga krahu.

1817 – U themelua tregu i organizuar financiar New York Stock Exchange (NYSE) në SHBA.

1911 – Dita Ndërkombëtare e Grave shënohet për herë të parë  në Kopenhagë, Danimarkë, me nismën e  Klara Zetkin, udhëheqëse e Organizatës së Grave të Partisë Socialdemokrate gjermane.

1957 – Egjipti rihapi Kanalin e Suezit.

1995 – Ftohje globale – temperaturat arrijnë në minus 32,2 gradë Celsius në Bismark, Dakota e veriut.

Lindje

1939 – Aleksandër Meksi – politikan shqiptar, ish kryeministër i Shqipërisë

1950 – Seid Memić Vajta, këngëtar boshnjak

1970 – Andrea Parker, aktore amerikane

2002 – Sophia Monet,njeri normal

Vdekje

1874 – Millard Fillmore, presidenti i 13-të i SHBA-së

1869 – Hector Berlioz, shrimtar dhe kompozitor francez

1930 – William Howard Taft, presidenti i 27-të i SHBA-së

Festa dhe përvjetore

Dita Ndërkombëtare e Gruas

Pin It