Kalendari historik: 8 prill

1943 – Londër, Oborri mbretëror shqiptar i dërgon një letër Fan Nolit në Boston, SHBA, lidhur me krijimin e një qeverie në mërgim – në letër thuhej: “Mbreti Zog do të ishte i kënaqur të shihte hirësine tuaj në krye të kësaj qeverie”. (OP)

1946 – Lidhja e Kombeve zhvillon mbledhjen e saj të fundit.

1957 – U rihap Kanali i Suezit në Egjipt.

1990 – Shpallet Dita Ndërkombëtare e Romëve gjatë Kongresit të katërt të Unionit Ndërkombëtar Rom, në Poloni.

1994 – Ndalohet pirja e duhanit në Pentagon dhe në të gjitha bazat ushtarake amerikane.

2005 – U bë funerali i Papës Gjon Pali II në Vatikan.

Lindje

1320 – Pedro I, mbret i Portugalisë (vdiq më 1367)
1875 – Albert I, mbret i Belgjikës (vdiq më 1934)

1911 – Emile M. Cioran, filozof rumun (vdiq më 1995)
1938 – Kofi Annan, ish sekretar gjeneral i Kombetit e Bashkuara

1941 – Vivienne Westwood, stiliste angelze
1943 – Michael Bennett, skenarist amerikan, fitues i Pulitzerit

1947 – Robert Kiyosaki, shkrimtar amerikan
1955 – Barbara Kingsolver, romanciere amerikane

Vdekje

1143 – John II Comnenus, perandor bizantik (lindi më 1087)
1364 – Jean II, mbret i Francës (lindi më 1319)
1931 – Erik Axel Karlfeldt, shkrimtar suedez, nobelist
1973 – Pablo Picasso, piktor spanjoll (lindi më 1881)

Festa dhe përvjetore

Ne Shqiperi, mbahet si dite festimi dhe perkujtimi per komunitetin e pakicave “Rome”

Pin It