Kalendari historik: 8 Shtator

8 Shtatori është dita e 251-të e kalendarit gregorian (dita e 252-të në vitin e brishtë) – kështu që deri në fund të vitit kanë mbetur edhe 115 ditë.

Ngjarje

70 – Titus, Gjenerali romak, pushton Jerusalemin.
1273 – Zgjidhet Papa Xhoni XXI.
1888 – U luajtën gjashtë ndeshjet e para të ligës së krijuar angleze.
1900 – Uragan i fort tropik kalon nëpër qytetin Galveston, Texas duke lënë të vdekur 8,000 njerëz.
1914 – LPB: Dhjetari Thomas Highgate është ushtari i parë britanik i ekzekutuar për dezertim gjatë luftës.
2000 – Zyrtarisht Shqipëria i bashkohet Organizatës Botërore të Tregtisë.
2003 – 12 vjeçarja Brianna LaHara dënohet nga RIAA për shpërndarje ilegale të regjistrave muzikorë.

Lindje
1157 – Rikardi I , mbret anglez.
1621 – Louis II de Bourbon, udheheqës ushtarak francez.
1778 – Clemens Brentano, letrar gjerman.
1779 – Mustafa IV, sulltan i Perandorisë Osmane.
1830 – Frédéric Mistral, nobelist francez për letërsi 1904.
1841 – Antonin Dvorzhak, kompozitor çek.
1925 – Peter Sellers, aktor anglez.
1930 – Mario Adorf, aktor italo-gjerman.
1944 – Ali Benflis , politikan i Algjerisë.
1946 – Krzysztof Krawczyk, këngëtar polak.
1976 – Elena Liashenko, patinatore ukrainase.
1979 – Pink, këngëtare amerikane.

Vdekje

1624 – Markantun de Dominis, matematicien, fizikant dhe filozof kroat.
1949 – Richard Strauss, kompozitor gjerman.
1970 – Dhimitër Berati, nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë
2003 – Leni Riefenstahl, aktore, fotografe, regjisore dhe producente gjermane.
2009 – Mike Bongiorno, prezantues televiziv italian (l. 1924)

 

Pin It