Këto janë ushqimet dhe ilaçet që nuk duhet të konsumohen së bashku

Nëse përdorni ilaçe dhe nuk po ndjeni asnjë përmirësim, shkak për këtë gjendje mund të jenë ushqimet të cilat po konsumoni. Disa ushqime mund të ndalojnë efektin e ilaçeve, ose në rastin më të keq mund të kenë efekte anësore të rrezikshme.

Dr Aisling Hillick, ka treguar për prestigjozen  “Mirror” se cilat janë këto ushqime:

Bananet
Bananet duhet t`i shmangni nëse merrni ilaçe për rregullimin e presionit të gjakut. Kur bashkohen me këto barna, bananet mund të shkaktojnë nivele të larta kaliumit.

Limoni i gjelbër
Nëse jeni duke marrë ilaçe për kollë, atëherë mos konsumoni  limonin e gjelbër dhe portokallin sepse mund të shkaktoni mbidozë të dekstrometorfanit dhe të keni efekte anësore si halucinacione apo të jeni i përgjumur.

Alkooli
Shmangni alkoolin nëse jeni duke marrë ilaçe diabeti ose qetësues. Këto ilaçe shpesh kanë një paralajmërim për të shmangur alkoolin. Kjo sepse se ai ushtron presion mbi mëlçinë tuaj duke rritur rrezikun e dëmtimit të mëlçisë.

Kafeja
Kafenë nuk duhet ta konsumoni nëse merrni ilaçe për të trajtuar astmën. Kafeina e tepërt mund të shkaktojë nervozizëm dhe paqëndrueshmëri.

Zarzavatet me gjethe
Shmangni zarzavatet me gjethe nëse ju merrni antikoagulant. Ato kanë shumë vitaminë K, ndërsa ilaçi është projektuar për të parandaluar prodhimin e vitaminës K, kështu që nëse hani më shumë nga këto perime, ato do të ndërhyjë me efektin e antikoagulantit.

Jamballi i zi
Jamballi i zi është i dëmshëm për njerëzit që marrin ilaçe të zemrës. Ai ul nivelin e kalium në trupin tuaj, gjë që është e rrezikshme për ata me sëmundje të zemrës dhe mund të shkaktojë ritme të parregullta të zemrës.

Qumështi
Shmangni përdorimin e qumështit nëse ju merrni antibiotikët sepse ai do të ndërhyjë në mënyrën se si këto medikamente do të pranohen nga trupi, duke ulur efektin e tyre.

Grejfruti
Grejruti nuk e lejon rënien e nivelit të statinit në trup dhe nëse ju jeni duke marrë statin për të trajtur-presionin e ulët të gjakut, konsumimi i grejfrutit mund të shkaktojë mbidozë të këtij kimikati. Pacientët mund të përjetojnë dhimbje të muskujve, si rezultat i kësaj.

Salmoni i tymosur
Salmoni i tymosur nuk duhet të konsumohet nga pacientët të cilët përdorin antidepresivë. Problemi qëndron në faktin se të dyja përmbajnë tyraminë, dhe përziera e salmonit me antidepresivë mund të shkaktojë nivelet të lartë të këtij kimikati, gjë që çon në presionin të lartë të gjakut.

 

Pin It