Krahina malore e Kurveleshit nis turizmin shëtitës

Projek-tidea e prezantuar nga Agjencia Kombëtare e Bregdetit mbi lidhjen infrastrukturore të zonave bregdetare me ato malore në Qarkun e Vlorës dhe konkretisht të zonës së Borshit-Nivicës dhe Kurveleshit po jep sinjalet e para të një turizmi shëtitës me mjete të pedalimit apo dhe ato motorrike.

Këtë fundjavë, një ekip i vogël çiklistësh përshkruan pjesën e parë të këtij intenerari ku u nisën nga  Borshi-Nivicë e përfunduan në Kurvelesh duke kapërcyer me biçikletat e tyre peisazhe të mrekullueshme malore që gjenden në këtë itinerar.

Kurveleshi është një krahinë që jep mundësi për një turizëm në disa fusha si ajo e natyrës, turizmit malor, kulturor, historik dhe të traditës.

Por deri më sot kjo krahinë pothuajse ka mbetur e pa zhvilluar në këtë fushë. Kjo për arsyen se ajo është një zonë tepër e thellë në zemër të Labërisë.

Infrastruktura rrugore është e vështirë dhe mundësitë e lëvizjes janë të kufizuara. Ka disa mundësi të futesh në Kurvelesh, nga Tepelena, Gjirokastra, Vlora dhe Borshi. Nga Borshi në Kurvelesh futesh nëpërmjet Çorrajt dhe Kuçit.

Kjo është një zonë pothuajse e harruar por me potenciale të mëdha për turizmin.

Krahina e Kurveleshit është zonë malore me reliev të lartë e të ashpër në pjesën më të madhe të tij që në Kurveleshin e Sipërm merr karakterin e një rrafshnalte shumë të copëtuar nga përrenjtë me shtretër të thellë e gryka të ngushta në trajtë kanionesh që shkojnë deri në 150 m të thella, rrëpirash e humnerash si në Nivicë, kurvelesh, Lekdush etj.

Janë të përhapura shumë dukuritë dhe format karstike si: gropa, puse, galeri, shpella si dhe mjaft fusha karstike si ajo e Progonatit, e Golëmit, ku janë përqendruar edhe qendrat kryesore të banimit dhe tokat bujqësore.

Ujërat e shirave e të borës së shumtë nëpërmjet hinkave, puseve e të çarave të tjera depërtojnë shpejt në thellësi të tokës. Kjo bën që sidomos Kurveleshi i Sipërm të ketë burime të kufizuara uji si edhe varfërim të bimësisë për shkak të mungesës së ujit.

Kurveleshi i Sipërm në pikëpamje natyrore është një kështjellë nga ku për të dalë në qendër të tij, në Gusmar mund të futesh vetëm nëpër disa drejtime e kryesisht grykash malore si: Gryka e Bënçës, Gryka e Vërmikut, Gryka e Borshit për në Kuç e Grykë të Shurit deri në Gusmar dhe Gryka e Kaparielit që të nxjerr në Golem-Gusmar apo edhe Qafa e Kreshtës.

Ky pozicion gjeostrategjik e shkëput disi Kurveleshin sidomos atë të Sipërm nga krahinat e tjera dhe ka favorizuar qëndresën e armatosur të vendasve, por edhe ruajtjen e vlerave etnokulturore sa më autoktone.

Burimet e jetesës për këtë zonë janë kryesisht blegtoria dhe pemtaria. Tokat bujqësore janë të pakta dhe në vështirësi për t’u ujitur.

Kjo krahinë me një histori heroike në mbrojtjen e gjuhës amëtare dhe të territoreve të saj,të kulturës dhe të historisë akoma ka problem të zhvillimit dhe të prezantimit të vlerave të shumta edhe ato turistike te vizitorët vendas e të huaj që duan të njihen me të. Kjo për shkak të infrastrukturës rrugore të mundimshme.

Me zbatimin e projektit të propozuar nga AKB-ja,për lidhjen e bregdetit të Vlorës me zonën malore të sajdo të sjell një zhvillim jo vetëm për turizmin zonal,por edhe për ekonominë e krejt krahinës.

Burimi: ATA

Pin It