Ligji i ri, kush dhunon fëmijët i hiqet e drejta e prindërimit

13313408_10201994452260549_98767366_o

Kush kapet apo kush konstatohet se keqëtrajtonë apo dhunonë fëmijët, do ti hiqet e drejta e prindërimit. Kështu parashikohet në draftligjin e ri për mbrojtjen e fëmijëve.

Ligji i përgatitur nga Ministria e Mirqënies Sociale dhe Rinisë u diskutua sot një ditë para ditës btërore të fëmijëve me përfaqësues të 9 ministrive të vendit dhe me grupe interesi të ndryshme. Në fjalën e tij Ministri Blendi Klosi tha se sipas ligjit të ri në çdo bashki do të ketë një punonjës për mbrojtjen e të drejtave të fëmijëve, dhe kushdo që do të konstatohet që keqtrajton fëmijët do ti hiqet e drejta e prindërimit.

13313876_10201994452220548_187608946_o

Blendi Klosi: Së pari, në çdo bashki do te ketë Punonjes të Mbrojtjes së femijeve: nga 30 punonjës të mbrojtjes së fëmijeve që janë sot efektiv, duam të kemi të paktën 1 Punonjes për 3000 femijë.

  1. Së dyti, këto punonjës do të kenë mandatin të marrin Masa mbrojtëse ndaj femijëve që janë në rrezik abuzimi, shfrytëzimi, apo neglizhimi. Duke përfshire edhe masat e menjëhershme, nëse femijet jane ne rrezik te larte.
  2. Së treti, automatikisht, nëse fëmija merret në mbrojtje, e drejta e prindërimit do të ndërpritet, deri në vendimin përfundimtar të gjykatës. Me këtë mbyllim një hendek të  madh ligjor, pasi deri më tani ka qenë e pamundur të merrej fëmija në mbrojtje nëse prindi nuk është dakort.

Ndërsa Ministrja e Integrimit Klajda Gjosha e cila ishte e ftuar të merrte pjesë në forumin për të drejtat e fëmijëve tha se ligjet janë shumë interesante por duhet të bëhet shumë punë që këto ligje të implementohen. Ndërsa gjyqësori duhet të shtojë masat e dënimit ndaj atyre që kapen si në rastin e shtëpis së fëmijëve në Shkodër.

13340644_10201994452180547_1219035735_o

Ndërkohë nuk kanë munguar edhe oponencat për ndryshimin dhe shtimin e disa dispozitaveligjore për trajtimin e fëmijëve të paregjistruar siç është kategoria e fëmijëve të shqiptarëve që kanë qënë në emigrim dhe janë kthyer në vend. Ligji pritet të shqyrtohet nen për nen në javët e ardhëshme në parlament.

Pin It