Lulet që kujdesen për shëndetin tuaj

Hulumtuesit në NASA rekomandojmë të paktën një bimë për 100 metra katror të hapësirës në shtëpi apo zyrë. Bimët kthejnë dioksidin e karbonit në oksigjen. Oksigjeni ndikon në çdo pjesë të trupit tuaj dhe mendjen.

Ka disa bimë, të cilat, edhe pse mund të cilësohen si problematike për ti mbajtur në shtëpi, në brendësi të ambienteve ku ju jetoni, ju ndihmojnë shumë për të pastruar ajrin, pasi vetitë e tyre janë me të vërtetë pozitive për shëndetin. Ja disa prej tyre, të sugjeruara nga NASA:

20151228095241-bimet-me-te-mira-per-pastrimin-e-ajrit-sipas-nasa-s-m

 

Begonia semperflorens – Është shumë efikase në pastrimin e ajrit nga benzina apo nga kimikate të tjera.

BegoniaSemperflorensWs700

Aloe Vera – Pastron ajrin nga kimikatet e dëmshme që përdorim, duke shfaqur njolla kafe tek gjethet. Aloe Vera Aloe Vera e njohur për dobinë e saj ndaj lëkurës në gjëndje normale apo të djegur, është një ndër bimët që fare mirë mund ta mbani brënda shtëpisë për të pastruar ajrin si dhe për ta patur aty sa herë mund t’ju hyjë në punë cilësia e saj. Ajo ujitet cdo 4-5 ditë. Ujiteni nga sipër dhe jo nga rrënjët.

101790668-aloe-vera-plant

 

Nephrolepis exaltata – Është një nga bimët më të mira për pastrimin e ajrit. Thuhet se kjo bimë mund të largojë edhe arsenikun dhe mërkurin nga dheu. Ka nevojë për shumë lagështi dhe hidratim.

DETA-3590
Zambaku i paqes (Spathiphyllum) – Një nga lulet më të përshtatshme jo vetëm për pastrimin e ajrit por edhe për dekor. Kjo lule është helmuese për kafshët shtëpiake. Zambaku i Paqes (Spathiphyllum) çel lule të bardha, si pak bimë të mjediseve të brendshme. Dheu duhet të jetë pothuajse i lagësht dhe duhet ushqyer çdo muaj me fertilizues nga pranvera në vjeshtë. Ndalo fertilizusin dhe lëre dheun më të tharë në dimër. Pastro gjethet herë pas here me një copë të lagur për të hequr ndonjë gjurmë të insekteve.
banyodaki-cicekler

Azalea (Rhododendron simsii) – Kjo lule e pastron ajrin nga ‘formaldehyde’ – një lloj gazi që gjendet në disa lloj solucionesh.

Gerbera jamesonii – Largon  ‘trichloroethylene’ ( cila gjendet në produktet/detergjentët që përdoren për pastrim kimik).

The Lady Palm (Rhapis excelsa) – Largon amoniakun, një përbërës shumë i dëmshëm ky që ndodhet në detergjentë dhe pastrues, ngjyrosës flokësh e pëlhurash.

The snake plant (Bima gjarpër)- Përthith dioksidin e karbonit dhe çliron oksigjen gjatë natës.

Palma Areka (Chrysalidocarpus lutescens) njihet si palma e verdhë ose palma flutur.

Kujdesi: Rrënjët duhet të qëndrojnë në mjedis të lagësht dhe spërkati shpesh gjethet. Hidhi çdo muaj, përveç muajve të dimrit, fertilizues të lëngët. Hiq degët e thara rregullisht.

Palma Zonjë (Rhapis excelsa) është një nga bimët më të mira për të pastruar ajrin e mjediseve të brendshme dhe është shumë rezistente ndaj shumicës së kandrrave. Ajo ka degë 15-28 cm të gjera me gjethe të gjelbra me shkëlqim.

Kujdesi: Ujite bollshëm, sidomos gjatë pranverës dhe verës. Ushqeje çdo muaj me fertilizues sipas këshillave në ambalazh. Majat e gjetheve mund të priten po të bëhen të kafëta.

Acquired this on, I think, around 09-15.  I got my first paycheck, and was like WOOO HOUSEPLANT BUYING TIME.  It's apparently good for air quality, and also impossible to kill, soooo yeah.

rhododendron_simsii-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It