Mënyra e duhur e gatimit të makaronave, shmangni këto 6 gabime

Makarona janë një ushqim që pëlqehet shumë,  jo vetëm në Itali. Ato janë prodhuar në qindra forma, dhe mund të gjesh po kaq receta për të përgatitur ato çdo ditë nga Veriu në Jug. Por, pavarësisht kësaj, janë disa gabime që vazhdohen të bëhen shpesh nga të gjithë ata që duan ti shijojnë në tryezë. Një gabim është që të mos shihni formën dhe cilësinë e makaronave kur i blini. Madhësia e makaronave duhet të zgjidhet në bazë të erëzave që do t’i hidhni. Makaronat e gjata, për shembull, janë të përshtatshme për salcat e lëngshme, ato në formë shiritash shkojnë më shumë me erëzat, ndërsa të shkurtrat mund të shoqërohen me patate, apo lakër turshi.

Tenxherja dhe kapaku

Zgjidhni tenxheren e duhur. Nëse dëshironi të gatuani makarona të gjata , kini kujdes të mos përdorni një enë të vogël (makaronat e thyera, nuk do të ishin aq të mira). Përdorni kapakun për të mbuluar tenxheren, dhe prisni që uji të vlojë. Sapo të hidhni makaronat, mos ia vendosni kapakun.

Uji dhe kripa

Duhet të përdorni ujë dhe kripë të mirë. Për 100 gram makarona, sasia e duhur është një litër ujë  dhe 7 gram kripë, e cila shtohet në fillim të vlimit të uji, jo më parë ose gjatë gatimit.

Koha e gatimitShih kohën e shkruar në paketimin e makaronave, dhe asnjëherë më shumë se koha e shkruar. Salcat që do i shtoni, përgatitini më parë në tigan me erëza, duke I kombinuar më pak ujë. Përdorni vaj ulliri pasi shërben për të mos i humbur shijen makaronave, që kanë në përbërje dhe vezë.

Çfarë nuk duhet të bëni?

Mos e hidhni të gjithë ujin e zierjes kur kulloni makaronat, do t’ju shërbejë kur të hidhni masën përgatitore, pasi ruan nxehtësinë.

Pin It