Mësoni sekretet e kartave bankare


Kartat bankare janë një nga mjetet më të rëndësishme për të paguar faturat, ushqimin, ose për të transferuar para tek të tjerët. Megjithatë, ka disa gjëra në lidhje me

kartat bankare që ne kurrë nuk e dinim. Ja disa truke të vogla lidhur me kartat bankare.

1. Çfarë do të thonë numrat në kartat bankare
Shumica e kartave bankare kanë një numër 16-shifror (ndonjëherë 13 ose 19 shifra). Shifra e parë është identifikuesi i numrit të sistemit (4 – VISA, 5 – MasterCard). 5 shifrat e ardhshme përfaqësojnë bankën lëshuese. Pra, vetëm 6 shifra do t’ju japin informacion rreth llojit të kartës, sistemit dhe bankës që ka lëshuar kartën.
9 shifrat e ardhshme janë të dobishme vetëm për bankën, sepse identifikojnë pronarin e kartelës.

2.Shifra e kontrollit

Numri i kartelës përcaktohet nga shifrat 9 deri 15. Ato bëhen me një algoritëm të veçantë. Shanset që 7 numra të jenë të njëjta në 2 karta të ndryshme janë jashtëzakonisht të ulëta, sepse numri i aranzhimeve të mundshme prej 7 shifrash është më shumë se numri i njerëzve.
Numri i fundit (shifra e kontrollit) llogaritet bazuar në algoritmin Luhn. Ajo parandalon gabimet e padëshiruara që do të shfaqen nëse numrat shtypen me dorë. Ju lehtë mund të kontrolloni algoritmin Luhn në kartën tuaj bankare.

3. Një kartë bankare me dritë UV
Shumë pak njerëz e dinë se kartat bankare mbrohen në të njëjtën mënyrë si paratë e zakonshme. Në kartat VISA, do të shihni një “V”, në MasterCard ka “M” dhe “C”, dhe në American Express mund të gjeni një shqiponjë.

4. Kredi apo debiti
Një kartë bankare mund të jetë debiti ose kredi.  Dallimi kryesor midis tyre është ai i cili i takon paratë në llogari: banka ose klienti.
Kartat e kreditit shpesh lëshohen përveç kartave të debitit. Vetëm mos harroni se një bankë nuk ka të drejtë të lëshojë një kartë krediti për ju pa lejen tuaj.
Kartat e mbitërheqjes janë një kompromis midis kartave të kreditit dhe debitit. Një kartë overdraft ju lejon të përdorni më shumë para se sa keni në llogarinë tuaj, por kufiri zakonisht është më i ulët sesa në një kartë krediti.

5.Një mbitërheqje teknike
Ka një term “mbitërheqje teknike” dhe kjo është kur një shumë që është më e madhe se kufiri i rregullt është ngarkuar nga llogaria. Mund të duket kur paguan në një monedhë tjetër ose nëse e plotësoni llogarinë nga një bankë tjetër dhe tërhiqni paratë menjëherë pas.

6.Ana tjetër e kartës
Në anën tjetër të kartës, ekziston një masë tjetër e sigurisë: kodin CVV (për kartatVISA) dhe kodin CVC (për MasterCard). Në të dyja rastet, CV qëndron për verifikimin e kartelave. Ky kod vërteton kartën tuaj. CVV ju lejon të bëni transaksione pa kartën aktuale, për shembull, kur paguani në internet. Duke përdorur këtë kod ju mund të bëni një transaksion nga distanca. Ashtu si PIN-i, nuk duhet ta tregoni apo ta tregoni për askënd, veçanërisht nësedikush ju kërkon.

7.Rregullat e sigurisë për përdorimin e kartelave bankare
Nëse jeni duke blerë diçka në internet, bëni vetëm në faqet e internetit të sigurta. Kontrolloni nëse faqja e internetit përdor https-protocol për transaksionet financiare. Kjo do të mbrojë të dhënat tuaja nga rrjedhja.

8.Mbani informacionin e kartës suaj të sigurt
Kjo vlen për të dy kodin PIN dhe CVV. Mos harroni, merr pak sekonda për të kapur informacionin në kartë. Mos lejoni që dikush të marrë kartën tuaj, madje edhe në kafene dhe restorante. Nëse keni nevojë për të tërhequr para nga një ATM, ndiqni rregullat e sigurisë. Kur të vini në një ATM, kontrolloni nëse ka kamera shtesë ose diçka në tastierë.
Nëse e humbni kartën tuaj ose dikush e vjedh atë, menjëherë telefononi bankën për ta bllokuar atë. Nëse mendoni se dikush mund të ketë të dhënat e kartës tuaj bankare, informoni bankën tuaj për dyshimet tuaja.

Pin It